Η Σουηδία θα σκοτώσει το 20% των καφέ αρκούδων της

Οι αρμόδιοι χορήγησαν άδειες για κάτι λιγότερο από 500 καφέ αρκούδες που θα θανατωθούν από τους κυνηγούς
Φωτ.: Unsplash
2'

Η Σουηδία θα σκοτώσει το 20% των καφέ αρκούδων της στο ετήσιο κυνήγι.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Σουηδία εξέδωσε άδειες για τη θανάτωση του 20% του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στο ετήσιο κυνήγι αρκούδας της χώρας, το οποίο αρχίζει σήμερα, παρά τις ανησυχίες των οικολόγων.

Οι αρμόδιοι χορήγησαν άδειες για κάτι λιγότερο από 500 καφέ αρκούδες που θα θανατωθούν από τους κυνηγούς. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 20% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και θα μειώσει τον αριθμό των αρκούδων στη Σουηδία σε περίπου 2.000 - μείωση σχεδόν 40% από το 2008.

Ο μεγάλος αριθμός των αδειών που εκδίδονται έχει θορυβήσει τους οικολόγους, οι οποίοι λένε ότι οι μεγάλοι πληθυσμοί θηρευτών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση σε ορισμένες χώρες χωρίς την κατάλληλη προστασία.

«Πρόκειται για ένα καθαρό κυνήγι τροπαίων», δήλωσε ο Magnus Orrebrant, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Σαρκοφάγων. «Η διαχείριση της άγριας ζωής στη Σουηδία έχει ως στόχο τη θανάτωση των ζώων αντί της διατήρησής τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Κυνήγι μέχρι εξαφάνισης

Οι καφέ αρκούδες κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι εξαφάνισης στη Σουηδία τη δεκαετία του 1920, αλλά χάρη στην προσεκτική διαχείριση ο πληθυσμός ανέκαμψε και έφτασε στο αποκορύφωμα των περίπου 3.300 το 2008.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, όλο και περισσότεροι αρκούδες έχουν κυνηγηθεί, με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 722 θανάτων πέρυσι. Φέτος, έχουν εκδοθεί άδειες θανάτωσης 486 αρκούδων, ενώ ένας ακόμη απροσδιόριστος αριθμός θα μπορούσε να πυροβοληθεί όπου οι αρκούδες εκτιμάται ότι αποτελούν απειλή για τα αγροτικά ζώα.

Τον Νοέμβριο του 2022, ένας νέος νόμος έδωσε στις τοπικές κυνηγετικές ενώσεις περισσότερες εξουσίες για την εποπτεία της διαχείρισης των μεγάλων θηρευτών, συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων. Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες λύκοι και λύγκες έχουν επίσης θανατωθεί, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των οικολόγων.