Ουγγαρία: Μόνο οι Ουκρανοί από εμπόλεμες ζώνες θα δικαιούνται δωρεάν στέγη

Η Ουγγαρία φιλοξενεί σήμερα 46.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου
1'

Το προνόμιο της δωρεάν στέγης έχασαν κάποιοι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ουγγαρία, καθώς πλέον θα το δικαιούνται μόνο οι εκτοπισμένοι από τις εμπόλεμες ζώνες, όπως τις καθορίζει η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου, ήταν αναγκαία η «λογική και αναλογική» τροποποίηση του νόμου, δήλωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Nemzet ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη φιλοξενία των Ουκρανών, Νόρμπερτ Παλ.

Η Ουγγαρία φιλοξενεί σήμερα 46.000 πρόσφυγες από τη γειτονική χώρα. Οι περισσότεροι κατάγονται από τη δυτική Ουκρανία και, συχνά, προέρχονται από την ουγγρική μειονότητα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η αλλαγή του νόμου, που εγκρίθηκε στις 28 Ιουνίου αλλά τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα, αφορά 2-3.000 άτομα.

Στο Κοτς, στα βόρεια της Βουδαπέστης, περίπου 120 πρόσφυγες –κυρίως γυναίκες Ρομά με τα παιδιά τους– εκδιώχθηκαν από ένα κέντρο φιλοξενίας, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είμαστε απελπισμένοι, γιατί δεν έχουμε πού να πάμε», είπε η Μαρίνα Αμίτ, μητέρα πέντε παιδιών, που έφτασε πέρυσι στην Ουγγαρία. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Ουκρανία, έχω έναν γιο 17 ετών», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι φοβάται πως θα τον στείλουν στο μέτωπο.

Η Βουδαπέστη ορίζει ως εμπόλεμες 13 γεωγραφικές ζώνες της Ουκρανίας, δηλαδή τις μισές από τις περιφέρειες της χώρας, με την Ύπατη Αρμοστεία να καλεί την Ουγγαρία να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο, που εγγυάται στους πρόσφυγες πρόσβαση σε κατοικία.