Παραγουάη: Απαιτούν το «κεφάλι» του αρμόδιου υπουργού για την «περίεργη» δολοφονία βουλευτή

Μέλη του κοινοβουλίου της Παραγουάης απαίτησαν να παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών και ο αρχηγός της αστυνομίας μετά τον θάνατο, υπό «παράξενες συνθήκες», του συναδέλφου τους Εουλάλιο Γκόμες τη Δευτέρα σε ανταλλαγή πυρών με μέλη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών.
2'

Ψήφισμα που υπογράφτηκε από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τον θάνατο του βουλευτή Γκόμες και «απαιτεί την άμεση παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και του διευθυντή της αστυνομίας για παράλειψη καθήκοντος».

Ο αρχηγός του κράτους Σαντιάγο Πένια όμως αντέδρασε εκφράζοντας την «πλήρη και απόλυτη» υποστήριξή του στον υπουργό Ενρίκε Ριέρα και στον αρχηγό Κάρλος Μπενίτες.

«Θρηνούμε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα εξιχνιάσει» την υπόθεση, πρόσθεσε ο πρόεδρος Πένια σε δημοσιογράφους. Ωστόσο, θύμισε πως η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του βουλευτή στο πλαίσιο της επιχείρησης η οποία του στοίχισε τη ζωή εκτελώντας «δικαστική διαταγή».

Ο Εουλάλιο Γκόμες, 67 ετών, μέλος του κυβερνώντος κόμματος Κολοράδο (δεξιά), σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε ανταλλαγή πυρών με πράκτορες της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών που πήγαν να κάνουν έρευνα στο σπίτι του, στην Πέδρο Χουάν Καμπαγιέρο (βορειοανατολικά).

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Μπενίτες, οι πράκτορες «δέχτηκαν πυρά και τα ανταπέδωσαν, τραυματίζοντας θανάσιμα τον βουλευτή».

Ο Εουλάλιο Γκόμες και γιος του, που παραδόθηκε στην αστυνομία εκείνη την ημέρα, θεωρούνταν ύποπτοι για σχέσεις με διακινητές ναρκωτικών, τα κυκλώματα των οποίων έχουν αυξανόμενη ισχύ και επιρροή στην Παραγουάη, περίκλειστη χώρα ανάμεσα στη Βολιβία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, υπονομευμένη από τη γάγγραινα της διαφθοράς.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της κάτω Βουλής, μέλη του σώματος, ανάμεσά τους στελέχη του κόμματος Κολοράδο του προέδρου Πένια, συμπεριλαμβανομένου του Ροδρίγο Γκαμάρα, κατήγγειλαν την «εκτέλεση», τη «δολοφονία» του συναδέλφου τους.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρατική τρομοκρατία. Πρόκειται για εκτέλεση βουλευτή» και υπάρχει «περισσότερο σκοτάδι από ό,τι φως» στη διαδικασία που ακολουθείται, πλειοδότησε ο Διοσνέλ Αγκιλέρα (αντιπολίτευση).

Ο δικηγόρος της οικογένειας ανακοίνωσε, σύμφωνα με τον Τύπο, πως θα προχωρήσει σε μήνυση για ανθρωποκτονία. Η χώρα του βουλευτή κατήγγειλε πως οι πράκτορες δεν γνωστοποίησαν ότι ήταν αστυνομικοί προτού ξεσπάσει η ανταλλαγή πυρών.

Ο γενικός εισαγγελέας Εμιλιάνο Ρολόν δήλωσε ότι η έρευνα που διενεργείται αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις περιστάσεις του θανάτου του κοινοβουλευτικού στην αστυνομική επιχείρηση.