Δευτερόλεπτα πριν την τραγωδία: Η μοναδική φωτογραφία από το τσουνάμι που σκότωσε 220.000 ανθρώπους

Το τσουνάμι του 2004 εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές του 21ου αιώνα.
AFP/GETTYIMAGES
3'

Μια ανατριχιαστική φωτογραφία από μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έλαβε χώρα στην πρόσφατη ιστορία, αναδύθηκε ξανά στο διαδίκτυο, αποκαλύπτοντας την πραγματική φρίκη της καταστροφής και τον τρόμο που πρέπει να ένιωσαν οι άνθρωποι.

Το 2004, οι κάτοικοι των ακτών της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας βίωσαν έναν από τους φονικότερους σεισμούς και τσουνάμι του 21ου αιώνα.

Η ολέθρια καταστροφή στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε χιλιάδες άλλους, στον τρίτο μεγαλύτερο σεισμό από το 1900.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθούν οι καταστροφές που άφησε πίσω της σε πληγείσες περιοχές όπως η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα, η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Εκτός από τον αριθμό των νεκρών, καταστράφηκαν 139.000 σπίτια, καθώς και 74.000 στρέμματα γεωργικής γης, χιλιάδες σχολεία, εκατοντάδες εγκαταστάσεις υγείας και οκτώ αεροδρόμια

Πώς όμως συνέβησαν όλα αυτά;

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πλάκες της Ινδίας και της Βιρμανίας βυθίστηκαν 20 μίλια κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού.

Αλλά καθώς οι τεκτονικές πλάκες συγκρούστηκαν, προκλήθηκε ένα ρήγμα 800 μιλίων - περίπου όσο το μήκος του Τέξας - προκαλώντας έναν κολοσσιαίο σεισμό που λέγεται ότι απελευθέρωσε την ίδια ενέργεια με 23.000 ατομικές βόμβες τύπου Χιροσίμα.

Στην κλίμακα Ρίχτερ, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μεγέθους ενός σεισμού, οτιδήποτε από 7,0 έως 7,9 βαθμούς χαρακτηρίζεται ως «μεγάλος σεισμός» που προκαλεί «σοβαρές ζημιές», ενώ οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως 8,0 ή μεγαλύτερο είναι σεισμός που μπορεί να «καταστρέψει ολοκληρωτικά τις κοινότητες κοντά στο επίκεντρο».

Ο σεισμός του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό είχε μέγεθος 9,1 Ρίχτερ.

Η σύγκρουση των πλακών προκάλεσε την ανύψωση του πυθμένα του ωκεανού κατά 40 μέτρα, πυροδοτώντας ένα τσουνάμι το οποίο επέφερε τεράστιες ζημιές, καταστρέφοντας αρκετές παράκτιες περιοχές, την ίδια ώρα που ορισμένοι τουρίστες βιντεοσκοπούσαν εν αγνοία τους την αρχή της καταστροφής.

Μετά τον σεισμό, η θάλασσα υποχώρησε και αποκάλυψε τον πυθμένα, με ένα γιγαντιαίο τοίχος νερού να κατευθύνεται προς τα γύρω έθνη του ωκεανού.

Κοντά στη μεγάλη πόλη Banda Aceh της Ινδονησίας, τα κύματα έφτασαν σε ύψος 51 μέτρων, καθώς σχεδόν 170.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην Ινδονησία ως αποτέλεσμα της καταστροφής.

Η Σρι Λάνκα απέχει 1.100 μίλια από τη Σουμάτρα και χρειάστηκαν δύο ώρες για να φτάσει το τσουνάμι στο νησί της Νότιας Ασίας. Στοίχισε τη ζωή σε 35.322 ανθρώπους.

Το τσουνάμι έπληξε επίσης τις ακτές της Ταϊλάνδης, όπου αρκετοί τουρίστες απολάμβαναν την εορταστική περίοδο, ιδίως στο νησί Πουκέτ, καθώς 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στις ακτές της χώρας μετά το χτύπημα.

Ορισμένες άλλες χώρες που επλήγησαν ήταν η Σομαλία, οι Μαλδίβες, η Μαλαισία, η Μιανμάρ και η Τανζανία.

Συνολικά, υπήρξαν σχεδόν 230.000 θάνατοι στις 14 χώρες που επλήγησαν, ενώ οι δωρεές ανήλθαν σε 6,25 δισεκατομμύρια δολάρια (4,7 δισεκατομμύρια λίρες), καθώς ο κόσμος προσπάθησε να βοηθήσει στη διάσωση των ανθρώπων που επλήγησαν από το γεγονός.