Η γενική διευθύντρια του Cern αποκάλυψε πότε έχει τις καλύτερες ιδέες και το κάνουμε όλοι κάθε μέρα

«Πολλές ιδέες για τη δουλειά μου μου ήρθαν ενώ ήμουν στην ουρά στο σούπερ μάρκετ», ανέφερε 

Η γενική διευθύντρια του Cern αποκάλυψε πότε έχει τις καλύτερες ιδέες και το κάνουμε όλοι κάθε μέρα
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Ο Fabiola Gianotti είναι γενική διευθύντρια του Cern από το 2016.

Η επιστήμονας εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή «στο Cern μελετάμε τα μικρότερα συστατικά της ύλης και του Σύμπαντος και τις αλληλεπιδράσεις τους. Οι επιταχυντές μας, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) πρώτα και κύρια, μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ ισχυρά μικροσκόπια που μας επιτρέπουν να μελετήσουμε τη φύση και τους νόμους της στο πιο θεμελιώδες επίπεδο. Ο LHC μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε συναρπαστικά ερωτήματα, όπως η σύνθεση της σκοτεινής ύλης, που αποτελεί περίπου το 25% του Σύμπαντος».

Και εξηγεί ότι οι επιστήμονες ενισχύουν τον LHC για να αυξήσουν την ένταση των δεσμών πρωτονίων: με αυτές τις "ενημερώσεις" θα λειτουργεί μέχρι το 2041.

Παράλληλα, αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες και «σκεφτόμαστε τον διάδοχο του LHC: τον πιο διαπιστευμένο έργο ονομάζεται Future circular collider: 90 km περιφέρειας σε σύγκριση με τα σημερινά 27 του LHC».

Σπασίκλας στο σχολείο

Η Gianotti εξηγεί ότι ήταν σπασίκλα στο σχολείο: «Πάντα μου άρεσε να διαβάζω. Το θυμάμαι ως μια από τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς, όταν τον Σεπτέμβριο πηγαίναμε με τους γονείς μου στο χαρτοπωλείο για να αγοράσουμε νέα βιβλία για το σχολείο. Από τους τίτλους και μόνο μπορούσα να φανταστώ όλα τα πράγματα που θα μάθαινα και για μένα ήταν μεγάλη χαρά. Έπαιξα όμως και πολύ: από κούκλες μέχρι ποδόσφαιρο».

Και προσθέτει ότι «Ήμουν η μόνη γυναίκα από μια ομάδα ανδρών που έπαιζε ποδόσφαιρο στην αυλή του σπιτιού μου. Έσπασα κι ένα δάχτυλο, δεν το είπα στους γονείς μου. Και το οστό δεν έχει ανακάμψει πλήρως. Φταίει μια κλωτσιά στο χέρι».

Ήταν επίσης ηθοποιός: «Μερικά μικρά μέρη σε μερικά δράματα. Αντίθετα έκανα πολύ μεταγλώττιση: από 8 έως 24 χρονών. Στη συνέχεια, όταν ξεκίνησα το διδακτορικό μου στη φυσική, δεν μπορούσα να κάνω πολλές δραστηριότητες και τα παράτησα».

Ο Gianotti καταφέρνει να κάνει η ίδια και τα ψώνια της: «Φυσικά: τα ψώνια είναι απαραίτητα. Οι καλύτερες ιδέες έρχονται στην ουρά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Είσαι εκεί, με τον κόσμο μπροστά που έχει γεμάτα καρότσια και σκέφτεσαι...».

Ακόμα κι αν το μποζόνιο Higgs δεν ανακαλύφθηκε έτσι: «Όχι αυτό, αλλά πολλές ιδέες για τη δουλειά μου μου ήρθαν ενώ ήμουν στην ουρά στο σούπερ μάρκετ».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή