Αριζόνα: Η πρώτη θέαση ενός σπάνιου Ocelot εδώ και 50 χρόνια

Οι Ocelots έχουν καταχωριστεί ως Απειλούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1972 και καταγράφονται μόνο κατά διαστήματα στην Αριζόνα

Αριζόνα: Η πρώτη θέαση ενός σπάνιου Ocelot εδώ και 50 χρόνια
2'

Το οσελότ είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη μικρών αγριόγατων στον κόσμο, αλλά η εμφάνισή του είναι σπάνια και γι' αυτό θεωρείται ευτύχημα η «σύλληψή» από μία από τις 50 κάμερε που έχει στήσει ο ζωολογικός κήπος του Φοίνιξ ως μέρος ενός έργου παρακολούθησης άγριας ζωής.

Μια ποικιλία από αγκάθια και διάσπαρτα δάση βελανιδιάς καλύπτουν τις πλαγιές των βουνών Tumacacori, Atascosa και Pajarito που μαζί συνθέτουν τα Highlands - την τέλεια περιοχή για τον νυχτερινό κυνηγό, ο οποίος απαθανατίστηκε να κινείται σε μια από τις κάμερες παρακολούθησης.

Ήταν σε μια συνηθισμένη αντικατάσταση μπαταρίας που ο υπεύθυνος ερευνητικού έργου πεδίου για τον ζωολογικό κήπο, σταμάτησε για να ελέγξει την κάρτα SD για οτιδήποτε ενδιαφέρον.

«Αυτή η συγκεκριμένη τοποθεσία απαιτούσε πεζοπορία 40 λεπτών, έν μέσω ζέστης ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ζωολογικό κήπο.

Αν κι όπως παραδέχθηκε αρχικά ήταν δύσπιστος γι' αυτό που είχε καταγραφεί στη συνέχεια ενθουσιάστηκε με την ανακάλυψη.

Οι Ocelots έχουν καταχωριστεί ως Απειλούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1972 και καταγράφονται μόνο κατά διαστήματα στην Αριζόνα. Αυτή η συγκεκριμένη γάτα παρατηρήθηκε σε θάμνους της ερήμου και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα περισσότερα ιστορικά αρχεία οσελότων στην Αριζόνα.

Ένας άλλος οσελότ έχει καταγραφεί σταθερά τον τελευταίο χρόνο σε πλάνα κάμερας από την οροσειρά Huachuca, που απέχει περισσότερο από 50 μίλια από αυτή τη νέα θέαση.

«Η εύρεση στοιχείων ενός νέου οσελότου στη νότια Αριζόνα ενισχύει τη δέσμευσή μας για συλλογικές προσπάθειες για τη διατήρηση της άγριας ζωής και των οικοτόπων τους στην περιοχή», λέει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Phoenix Zoo Bert Castro. «Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε πρόσθετα δεδομένα κάμερας από αυτή τη μελέτη για να δούμε τι άλλο μπορούμε να μάθουμε για τα είδη που ανησυχούν για τη διατήρηση στα σύνορα και τι χρειάζονται για τη συνεχή επιβίωσή τους».

Μια προηγούμενη έρευνα κάμερας στην περιοχή που διεξήχθη πέρυσι έδωσε στοιχεία για 21 είδη θηλαστικών στα Highlands, τα οποία θεωρούνται κρίσιμος διάδρομος άγριας ζωής, αλλά όχι ocelot ή jaguar. Έχοντας αυτό το νέο αποδεικτικό στοιχείο στα χέρια του - αξιοσημείωτο για το χαμηλότερο υψόμετρο στο οποίο συνέβη, ο ζωολογικός κήπος σχεδιάζει να διεξαγάγει ακόμη ευρύτερες έρευνες, καθώς και ανάλυση DNA από κοντινές πηγές νερού για να κατανοήσει καλύτερα την παρουσία οσελότων στην περιοχή, καθώς και ίσως αποκαλύψει επιπλέον μυστικά σε αυτό το κομμάτι της αμερικανικής ερήμου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή