Κρατούμενοι στην Αυστραλία φτιάχνουν σακίδια πλάτης με κρεβάτια για άστεγους

Μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 70 και εκτιμάται ότι θα γίνουν περισσότερα από 170 έως το τέλος του έτους.

Κρατούμενοι στην Αυστραλία φτιάχνουν σακίδια πλάτης με κρεβάτια για άστεγους
ABC News
3'

Για τρεις δεκαετίες ο «Αν» (ψευδώνυμο) δούλευε στην βιομηχανία υφασμάτων, φτιάχνοντας ρούχα, πριν ξεκινήσει την δική του επιχείρηση.

Τώρα είναι τρόφιμος στο σωφρονιστικό κέντρο Beechworth στην βορειοανατολική Βικτόρια στην Αυστραλία και χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του ως μέρος μίας μοναδικής συνεργασίάς της κοινότητας για να βοηθήσει όσους κοιμούνται στον δρόμο.

Η φυλακή «ελάχιστης ασφάλειας» μαζί με τις οργανώσεις έκτακτης ανάγκης Uniting Vic.Tas και Carevan Foundation εργάζονται για να δημιουργήσουν σακίδια πλάτης εν μέσω μίας αυξανόμενης κρίσης αστέγων.

«Η δουλειά είναι πολύ απλή για μένα, γιατί έχω εμπειρία σε αυτό το κομμάτι και προετοιμαζόμαστε να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε», είπε στο ABC και πρόσθεσε ότι «Είμαι χαρούμενος που βοηθάω τους άστεγους και ελπίζω να εκπαιδεύσω κι άλλους ανθρώπους να το κάνουν όπως εγώ στο μέλλον».

Ο «Αν», τον οποίο το ABC δεν μπορεί να κατονομάσει είναι υπό κράτηση τα τελευταία έξι χρόνια και είπε ότι γνώριζε την κρίση αστέγων και την μεγάλη έξαρση που υπάρχει σε όλη τη χώρα. «Επίσης μιλώντας για τον εαυτό μου, όταν αποφυλακιστώ, θα χρειαστώ κι εγώ στέγη. Οπότε το καταλαβαίνω».

Προς το παρόν όμως επικεντρώνεται στο να μοιράζεται τις δεξιότητές του και να δημιουργεί όσο το δυνατόν περισσότερα σακίδια, με την ονομασία Ruffy Swag. Ουσιαστικά πρόκειται για σακίδια πλάτης τα οποία περιέχουν εξοπλισμό για να μπορέσει κάποιος να κοιμηθεί, κάτι δηλαδή σαν sleeping bag έτοιμο προς χρήση για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια του κρεβατιού.

sakidia-astegoi.jpg

ABC News

Όταν η συντονίστρια έκτακτης βοήθειας του Uniting, Κάθριν Μπερν, με έδρα το Wodonga, συνειδητοποίησε ότι η πρόσβαση σε σκηνές και τα απαραίτητα είδη γινόταν όλο και πιο δύσκολη, αποφάσισε ότι έπρεπε να υπάρχει άλλος τρόπος.

«Σκέφτηκα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε λίγο ευφάνταστοι και να βρούμε το δικό μας τρόπο», είπε η κα Μπερν.

«Είχαμε τις ραπτομηχανές και μετά από συνομιλίες με το σωφρονιστικό κέντρο και το Carrevan ανακαλύψαμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για να φτιάξουμε τα δικά μας σακίδια».

Με την αρχική χρηματοδότηση από μια εκκλησία της Μελβούρνης, που ενισχύθηκε από το Border Trust στο Albury-Wodonga, το πρόγραμμα μπόρεσε να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Τα «swags» διανέμονται τώρα δωρεάν σε πρακτορεία σε όλη τη βορειοανατολική Βικτώρια και στο Albury της Νέας Νότιας Ουαλίας αλλά και σε προάστια στη Μελβούρνη.

sakidia-aystralia.jpg

ABC News

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας το 2022-2023 περίπου 273.600 άτομα βοηθήθηκαν από υπηρεσίες αστέγων και μάλιστα οι εισαχθέντες στις φυλακές είναι περίπου 100 φορές πιο πιθανό να είναι άστεγοι από τους ανθρώπους της γενικής κοινότητας.

Ο γενικός διευθυντής του Σωφρονιστικού Κέντρου Beechworth, Terry Josse, είπε ότι το πρόγραμμα Ruffy Swag ήταν ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη απήχηση στους κρατούμενους. «Ενδεχομένως γνωρίζουν ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι και απολαμβάνουν να προσφέρους σε τέτοιους ανθρώπους», είπε.

sakidia-ruffy.jpg

ABC News

Μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 70 swags και εκτιμάται ότι θα γίνουν περισσότερα από 170 έως το τέλος του έτους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή