Σουηδία: Πάνω από 150 αρκούδες σκοτώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες - Για καθαρή σφαγή μιλούν οι οικολόγοι
Μέσα σε μόλις δύο ημέρες σκοτώθηκαν πάνω από 150 καφέ αρκούδες στη Σουηδία στην ετήσια περίοδο κυνηγιού
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Σουηδίας να παραχωρήσει 486 άδειες τουλάχιστον για κυνήγι αρκούδων στην φετινή κυνηγετική περίοδο, αριθμό που ισοδυναμεί με το 20% περίπου του εναπομείναντος πληθυσμού καφέ αρκούδων.
Ήδη στις πρώτες ημέρες της περιόδου έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 καφέ αρκούδες με την διαμάχη να εντείνεται και τους οικολόγους να κάνουν λόγο για «καθαρή σφαγή» -και όχι άδικα.
Η φετινή θανάτωση αρκούδων έρχεται μετά από το περυσινό ρεκόρ, των 722 σκοτωμένων αρκούδων. Έως το απόγευμα της Πέμπτης, δεύτερη ημέρα κυνηγιού, είχαν ήδη σκοτωθεί 152 αρκούδες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας.
Κυνηγούν με αστυνομική συνοδεία
Οι κατά τα άλλα «πολιτισμένοι» Σουηδοί, που προβάλλονται παγκοσμίως ως οι πλέον «άνετοι» και ελεύθεροι πολίτες με εκσυγχρονισμένα μέσα και τρόπο ζωής και προσπαθούν να περάσουν το μοντέρνο lifestyle τους ως το ιδανικό, και πράγματι σε αρκετούς τομείς είναι ζηλευτοί, δεν μπορούν να ξεπεράσουν παλιακές και αναχρονιστικές συνήθειες και «έθιμα» του τόπου τους, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να κυνηγούν συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο διαδηλώσεων!
Ο Μάγκνους Ορεμπραντ, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης κρεατοφάγων, μίας ομάδας υπέρ της άγριας ζωής είπε: «Οι σύγχρονες κυνηγετικές μέθοδοι το κάνουν εξαιρετικά εύκολο να σκοτώσεις μία αρκούδα – θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με καθαρή σφαγή».
Αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπολίες στα δάση πεζοί και με drones για να διασφαλίσουν την «ειρηνική πρόοδο του κυνηγιού» εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξημένες άδειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαμαρτυρίες.
«Θεωρήσαμε απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους κυνηγούς που κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του φετινού κυνηγιού αρκούδας», δήλωσε ο Joacim Lundqvist, αστυνομικός και συντονιστής άγριας ζωής για τη βόρεια Σουηδία. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των διαδηλωτών στο κυνήγι λύγκα και λύκων που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος».
Ο Magnus Jensen, σύμβουλος στη Σουηδική Κυνηγετική Ένωση στο Φάλουν, είπε: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια αίσθηση απειλής από τους διαδηλωτές. Φέτος, δεν υπάρχει η ίδια αίσθηση φόβου».
Οι αρκούδες θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση
Πριν από έναν αιώνα οι αρκούδες κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι την εξαφάνιση στη Σουηδία, όμως τα νούμερα επανήλθαν στο ανώτατο όριο των 3.300 το 2008. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι σφαγές έχουν μειώσει τον πληθυσμό των αρκούδων κατά 40% σε 2.400 περίπου. Εάν συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, το κυνήγι της επόμενης χρονιάς θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό στο ελάχιστο των 1.400 αρκούδων, που θεωρούνται απαραίτητες για την διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού από την κυβέρνηση της Σουηδίας.
Τα τελευταία δύο χρόνια η Σουηδία έχει θανατώσει εκατοντάδες λύκους, λύγκες και αρκούδες, με τα κυνήγια της περυσινής χρονιάς να σπάνε τα σύγχρονα ρεκόρ για τον αριθμό των ζώων που σκοτώθηκαν. Το 2003 η χώρα πραγματοποίησε το μεγαλύτερο κυνήγι λύκων στη σύγχρονη εποχή, με στόχο την εξόντωση 75, από έναν ήδη απειλούμενο πληθυσμό μόλις 460 λύκων.
Οι οικολόγοι ανησυχούν ότι αν συνεχίσουν, τα κυνήγια μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νορβηγικές περιβαλλοντικές ομάδες απηύθυναν έκκληση στις σουηδικές αρχές σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές να απορρίψουν τις άδειες για τη θανάτωση των αρκούδων, με το επιχείρημα ότι απειλούσαν τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας και στις δύο χώρες. Η έφεσή τους απορρίφθηκε.
Ο Τζόνας Κίντμπεργκ από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και επικεφαλής του Scandinavian Bear Project δήλωσε: «Εάν θέλουμε ο πληθυσμός να παραμείνει σταθερός στα 2.400 ζώα, μπορούν να σκοτώνονται μόνο περίπου 250 αρκούδες ετησίως»
Μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σουηδών το κυνήγι
Οι καφέ αρκούδες είναι ένα «αυστηρά προστατευόμενο είδος» στην Ευρώπη και οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλές ποσοστώσεις κυνηγιού θα μπορούσαν να παραβιάσουν την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, η οποία απαγορεύει το «σκόπιμο κυνήγι ή τη θανάτωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών». Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αυτή η απαγόρευση μπορεί να αρθεί μόνο ως «έσχατη λύση» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, των καλλιεργειών ή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.
Ο Magnus Rydholm, διευθυντής επικοινωνίας της Σουηδικής Ένωσης για το Κυνήγι και τη Διαχείριση Άγριας Ζωής, είπε ότι η καφέ αρκούδα δεν είναι συνήθως επικίνδυνη για τους ανθρώπους. «Ενδιαφέρεται κυρίως για τα βατόμουρα. Φυσικά, αν προκληθεί μπορεί να γίνει επικίνδυνη».
Ο Rydholm είπε ότι το κυνήγι ήταν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σουηδίας: «Θα έλεγα ότι η βόρεια Σουηδία δεν θα είχε γίνει ποτέ κατοικήσιμη αν δεν ήταν το κυνήγι με σκυλιά που τρέχουν ελεύθερα. Είναι πολιτιστική κληρονομιά και δικαίωμα που πρέπει να προστατεύσουμε».
Εκτός από τον μεγάλο αριθμό αδειών, η Σουηδία έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς κυνηγιού της για να επιτρέψει τη χρήση δολώματος, καμερών και σκύλων για τη θανάτωση των αρκούδων – πρακτικές που προηγουμένως ήταν παράνομες.
Χιλιάδες αιτήσεις για άδεια κυνηγιού
Φέτος, οι τοπικές διοικήσεις στη Σουηδία έχουν δει 1.455 αιτήσεις για τη χρήση δολώματος στο κυνήγι – μια αύξηση 50%. Βαρέλια με φαγητό προσελκύουν τις αρκούδες και οι κάμερες στέλνουν ειδοποιήσεις όταν εμφανίζεται μια αρκούδα. Οι κυνηγοί μπορούν στη συνέχεια να βάλουν τα σκυλιά τους στα ζώα, τα οποία στη συνέχεια πυροβολούνται. Οι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι προκαλούν -άκουσον άκουσον- λιγότερο άγχος στην αρκούδα.
Οι λύκοι και οι αρκούδες ήταν ένα πραγματικό «success story» ως προς την διατήρησή τους στην ΕΕ, με τους αριθμούς να ανακάμπτουν από το χείλος της εξαφάνισης χάρη στην αυστηρή προστασία και τις απαγορεύσεις κυνηγιού. Αλλά τώρα η Σουηδία είναι μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εντείνει το κυνήγι μεγάλων σαρκοφάγων.
Φέτος, η Ρουμανία ανακοίνωσε μια σφαγή σχεδόν 500 καφέ αρκούδων, παρά το καθεστώς προστασίας τους. Η Γερμανία βρίσκεται στη διαδικασία χαλάρωσης των κανόνων της για το κυνήγι λύκων και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμμετείχε σε μια ευρύτερη προσπάθεια για χαλάρωση της προστασίας για τους λύκους σε ολόκληρη την ΕΕ.