Η Ινδία θα έχει καλύτερες επιδόσεις από ανταγωνιστικές αγορές όπως η Κίνα στη νέα ενέργεια

Η δέσμευση της ινδικής κυβέρνησης να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ηλιακών μονάδων είναι εμφανής μέσω των Solar PV Modules PLI-Tranche II, που έχει διαθέσει 140 δισεκατομμύρια Rs για 39,6 GW εγχώριας ισχύος
4'

Η δυνατότητα της Ινδίας να γίνει ο παραγωγός πράσινης αμμωνίας με το χαμηλότερο κόστος αλλάζει το παιχνίδι στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση Nuvana, αυτό το πλεονέκτημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο χαμηλότερο κόστος της Ινδίας σε ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) και αιολική ενέργεια, τα οποία είναι 16-44% και 17-40% χαμηλότερα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους παγκόσμιους μέσους όρους.

Η πιθανή μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους της Ινδίας, επί του παρόντος περίπου 10% σε σύγκριση με το παγκόσμιο εύρος 4-8%, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της, καθιστώντας την έναν τρομερό παίκτη στην αγορά της πράσινης αμμωνίας.

Η NITI Aayog λέει ότι το κόστος παραγωγής G-NH3 της Ινδίας θα μπορούσε να είναι περίπου 29% χαμηλότερο από αυτό της Κίνας και 43% χαμηλότερο από αυτό της Αυστραλίας έως το 2030.

Πολλές ινδικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Reliance Industries ( RIL ) πρόκειται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό ταξίδι της Ινδίας. Η RIL σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία την πρώτη αμαξοστοιχία της κατασκευής ηλιακών φωτοβολταϊκών της έως το τέλος του 25ου έτους, η οποία θα κλιμακωθεί σε τεράστια 20 GW κατά CY26.

Η RIL έχει εξασφαλίσει κίνητρα που συνδέονται με την παραγωγή (PLIs) τόσο για ηλικιακές μονάδες όσο και για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου (GH2), που ανέρχονται συνολικά σε 0,7 δισεκατομμύρια USD. Αυτά τα κίνητρα αναμένεται να καλύπτουν το 18% της αλυσίδας αξίας GH2, τοποθετώντας το RIL ως δικαιούχο των πολιτικών πράσινης ενέργειας της Ινδίας.

Η δέσμευση της ινδικής κυβέρνησης να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ηλιακών μονάδων είναι εμφανής μέσω των Solar PV Modules PLI-Tranche II, που έχει διαθέσει 140 δισεκατομμύρια Rs για 39,6 GW εγχώριας ισχύος.

Αυτή η πρωτοβουλία πρόκειται να προσθέσει 48 GW παραγωγικής ικανότητας ηλιακών μονάδων τα επόμενα τρία χρόνια, με τα 7,4 GW να αναμένεται να είναι λειτουργικά μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, τα 16,8 GW έως τον Απρίλιο του 2025 και τα υπόλοιπα 15,4 GW έως τον Απρίλιο του 2026.

Το πρόγραμμα PLI είναι καθοριστικό για καθιστώντας την Ινδία έναν από τους χαμηλότερους παραγωγούς ηλιακών πλαισίων, επί του παρόντος 23% φθηνότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και 6% χαμηλότερα από την Κίνα.

Η κατανομή 6GW το καθένα σε RIL και IndoSolar για την παραγωγική ικανότητα από άκρο σε άκρο PWCM (πολυπυρίτιο, γκοφρέτες, κυψέλες και μονάδες) σηματοδοτεί ένα ορόσημο στον ενεργειακό τομέα της Ινδίας. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην ίδρυση της πρώτης μονάδας παραγωγής πολυπυριτίου στην Ινδία, η οποία αναμένεται να μειώσει σημαντικά το συνολικό κόστος της μονάδας.

Με το πολυπυρίτιο να αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το ένα τρίτο του συνολικού κόστους της μονάδας και να απολαμβάνει περίπου 70% περιθώρια, αυτή η κίνηση πρόκειται να φέρει επανάσταση στο τοπίο της εγχώριας παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Ενώ η Ινδία κάνει βήματα προόδου στον νέο ενεργειακό τομέα, η Κίνα αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου. Παρά τη μείωση κατά 14% από έτος σε έτος στις τιμές των μπαταριών ιόντων λιθίου το 2023, η κατασκευαστική ικανότητα της Κίνας αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση κατά 3,6 φορές μέχρι το τέλος του CY24.

Αυτή η υπερπροσφορά είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές των μπαταριών υπό πίεση, δυνητικά προς όφελος των παγκόσμιων κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά θέτοντας προκλήσεις για τους Κινέζους παραγωγούς.

Η πρόσφατη πτώση των τιμών των εισροών σε όλη την αλυσίδα αξίας, σε συνδυασμό με την εισαγωγή PLI της Ινδίας για μονάδες, ηλεκτρολύτες και μπαταρίες, έχει βελτιώσει τις οικονομίες κλίμακας της χώρας. Οι τιμές των ηλιακών μονάδων έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με πτώση 49% από έτος σε έτος από τον Αύγουστο του 2024, ενώ οι τιμές των μπαταριών ιόντων λιθίου έχουν μειωθεί κατά 14% από έτος σε έτος.

Αυτές οι εξελίξεις, μαζί με τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αναμένεται να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα της Ινδίας για την επίτευξη 24ωρης ανανεώσιμης ενέργειας με κόστος πράσινου υδρογόνου 1 USD/kg, πάνω από τον αρχικό στόχο CY30.