Νησί της Σκωτίας αναγνωρίζεται ότι έχει μεταξύ των... καλύτερων νυχτερινών ουρανών στον κόσμο

Υπάρχουν μόλις 20 άλλες τοποθεσίες με το ίδιο καθεστώς παγκοσμίως, με μόνο μία ακόμη στην Ευρώπη, το Ynys Enlli στην Ουαλία

Το Rum είναι μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή τοποθεσία στην οποία απονέμεται ο χαρακτηρισμός

Steven Gray/Cosmos Planetarium μέσω BBC
3'

Ένα νησί της Σκωτίας έχει αναγνωριστεί επίσημα ως ένα από τα καλύτερα νησιά με νυχτερινό ουρανό στον κόσμο.

Το νησί Rum, νότια του Σκάι και με 40 κατοίκους, ονομάστηκε από τον οργανισμό DarkSky International το πρώτο διεθνές καταφύγιο σκοτεινού ουρανού της Σκωτίας.

Η Σκωτία διαθέτει πέντε Διεθνή Καταφύγια Σκοτεινού Ουρανού, όπου ο ουρανός προστατεύεται από το υπερβολικό τεχνητό φως, αλλά το Rum είναι το πρώτο καταφύγιο επειδή πληροί αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας του νυχτερινού ουρανού, ιδίως όσον αφορά τα χαμηλά επίπεδα φωτορύπανσης.

Υπάρχουν μόλις 20 άλλες τοποθεσίες με το ίδιο καθεστώς παγκοσμίως, με μόνο μία ακόμη στην Ευρώπη, το Ynys Enlli στην Ουαλία.

Τις καθαρές νύχτες, το νησί έχει θέα στο Γαλαξία, τους πλανήτες και το Βόρειο Σέλας.

Η DarkSky International δήλωσε ότι το Isle of Rum Community Trust και η υπηρεσία για τη φύση της Σκωτίας NatureScot είχαν εργαστεί σκληρά για να κερδίσουν την αναγνώριση.

Είπε ότι ο χαρακτηρισμός αναγνωρίζει επίσης την επιστημονική και πολιτιστική σημασία του Rum.

Το νησί έχει μία από τις μεγαλύτερες αποικίες ενός πτηνού που λέγεται Manx shearwater στον κόσμο, ενώ συμπεριλαμβάνονται και θαλάσσιοι αετοί με λευκή ουρά.

Το Rum έχει επίσης εκατοντάδες κόκκινα ελάφια, με τα ζώα αυτά να βρίσκονται στο επίκεντρο ενός μακροχρόνιου ερευνητικού προγράμματος.

Η υπεύθυνη του προγράμματος Dark Sky Places, Άμπερ Χάρισον, δήλωσε ότι το νέο καθεστώς θα προσφέρει πρόσθετη προστασία στους φυσικούς οικοτόπους του νησιού.

Η ίδια δήλωσε: «Αυτή η πιστοποίηση αντιπροσωπεύει τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση υποστηρικτών, κατοίκων και κοινοτικών αξιωματούχων που αναγνωρίζουν την αξία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του Rum και είναι αφοσιωμένοι στη διαφύλαξή τους από τις ανθρώπινες επιπτώσεις στο μέλλον».

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει σε νέα έργα γύρω από την κατάσταση.

Περιλαμβάνουν σχέδια για έναν πύργο στο Kinloch με τηλεσκόπια για την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

Έχει επίσης προταθεί μια κάμερα και ένας μετεωρολογικός σταθμός για την παροχή online προβολής όλο το εικοσιτετράωρο σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα αστρονομικών εκδηλώσεων για όλο το χρόνο και ενημερωτικές πινακίδες σε όλο το νησί για την ενημέρωση των επισκεπτών και των ντόπιων σχετικά με τη σημασία του σκοτεινού ουρανού τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τη φύση.

Ο Άλεξ Μάμφορντ, επικεφαλής της υποψηφιότητας του Rum για τον σκοτεινό ουρανό, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα γίνουμε το πρώτο καταφύγιο σκοτεινού ουρανού της Σκωτίας και απολαμβάνουμε την προοπτική του αντίκτυπου που μπορούμε να έχουμε σε μεγάλο βαθμό.»

«Ήταν μια μακρά διαδικασία και χρειάστηκε πολλή σκληρή δουλειά και ελπίζουμε να δώσουμε έμπνευση σε όλο τον κόσμο σε άλλες μικρές κοινότητες να κάνουν το ίδιο».

Ο Φλις Φρέιζερ, διευθυντής του Isle of Rum Community Trust, δήλωσε ότι το νέο καθεστώς θα βοηθήσει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του νησιού για την ενθάρρυνση του βιώσιμου τουρισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος του Rum έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό φυσικό καταφύγιο (NNR).

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, περισσότερα από 120.000 ζευγάρια πτηνών manx shearwater καταφθάνουν στο νησί για να αναπαραχθούν.

Η Λέσλι Γουάτ, υπεύθυνη του NNR του NatureScot για το Rum, δήλωσε ότι οι σκοτεινές νύχτες είναι το κλειδί για την επιβίωση των πουλιών, επειδή τα νεαρά πουλιά κινδυνεύουν να αποπροσανατολιστούν από τα τεχνητά φώτα, όπως ο φωτισμός των δρόμων.

Πηγή: BBC