«Ζαλίζει» η τιμή του δεύτερου μεγαλύτερου διαμαντιού στον κόσμο - Ξεπερνά τα 40 εκατ. δολάρια

Πρόκειται για έναν πολύτιμο λίθο βάρους 2.492 καρατίων που βρέθηκε σε ορυχείο στη Μποτσουάνα
AP
2'

Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου ανακαλύφθηκε στη Μποτσουάνα και εντυπωσιάζει τόσο για τα καράτια του αλλά και για την εκτιμώμενη τιμή του που αποκαλύφθηκε λίγο μετά την παρουσίασή του από την καναδική εταιρεία Lucara Diamond σε ορυχείο της οποίας βρέθηκε το διαμάντι.

Ο πολύτιμος λίθος βάρους 2.492 καρατίων λοιπόν φαίνεται να ξεπερνά σε αξία τα 40 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές κοντά στην Lucara, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times. Επίσημες λεπτομέρειες για την χρηματική του αξία ωστόσο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου συνεχίζει να είναι μία πέτρα 3.106 καρατίων που εντοπίστηκε το 1905 στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια κόπηκε σε εννέα κομμάτια, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Στέμματος.

Η Μποτσουάνα πάντως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα διαμαντιών, στην οποία μάλιστα αντιστοιχεί το 20% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες το διαμάντι που εντοπίστηκε είναι από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα που έχουν έρθει ποτέ στην επιφάνεια της γης.

Στον εντοπισμό του συνέβαλε η τεχνολογία της εταιρείας Mega Diamond Recovery X-ray, που χρησιμοποιείται από το 2017 στην αναγνώριση διαμαντιών υψηλής αξίας αλλά και στη διατήρησή τους κατά την επεξεργασία.

Το διαμάντι πολύ πιθανά θα καταλήξει στην κατοχή κάποιου πολυτελούς οίκου, όπως και ένα άλλο μεγάλο διαμάντι 1.758 καρατίων που ανακαλύφθηκε το 2019 και αγοράστηκε από τον Louis Vuitton ή ένα άλλο, 1.107 καρατίων, από την Graff Diamonds.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση της Μποτσουάνα εξετάζει την θέσπιση νόμου με βάση τον οποίο οι εταιρείες θα υποχρεούνται να πωλούν το 24% των δικαιωμάτων της χρήσης των ορυχείων σε τοπικές εταιρείες, έτσι ώστε κάποια κέρδη να μένουν εντός συνόρων.