Συγκλονιστικά... θλιβερό: Δείτε τι έκανε η πιο «μοναχική» όρκα του κόσμου, μέσα στο ενυδρείο-φυλακή

Η σύντροφός του στο ενυδρείο Μπέλεν πέθανε το 2000, σε ηλικία 13 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι φέρεται να έχει περάσει τα τελευταία 24 χρόνια σε πλήρη απομόνωση από το ίδιο του το είδος
2'

Σπαρακτικά πλάνα δείχνουν μια αιχμάλωτη φάλαινα-δολοφόνο να παραμένει σχεδόν ακίνητη ενώ κοιτάζει την πύλη του κλουβιού της για 24 ώρες συνεχόμενα στην Αργεντινή.

Ο Κσαμένκ, μια Όρκα 35 ετών, κρατείται σε μια μικροσκοπική πισίνα στο Mundo Marino, το μεγαλύτερο ενυδρείο της Αργεντινής.

Σοκαρισμένοι επισκέπτες έχουν κατηγορήσει το πάρκο ότι κρατά τη φάλαινα-δολοφόνο σε στενές συνθήκες με περιορισμένη κίνηση και σε πλήρη απομόνωση από το ίδιο της το είδος.

Ένα 24ωρο timelapse που βιντεοσκοπήθηκε από την ομάδα εκστρατείας UrgentSeas στις 12 Αυγούστου δείχνει τον Κσαμένκ να αργοπεθαίνει ακίνητος με το πρόσωπό του στραμμένο απευθείας προς την πύλη του ενυδρείου, σαν να ζητά να βγει έξω.

Ο Κσαμένκ, που στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως «η πιο μοναχική όρκα στον κόσμο», μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο Mundo Marino το 1992 αφού αιχμαλωτίστηκε στα ανοικτά του κόλπου Samborombón στις ακτές του Μπουένος Άιρες.

Σύμφωνα με το ενυδρείο, η τρίχρονη τότε όρκα βρέθηκε στην παραλία του κόλπου από τρεις ψαράδες μαζί με άλλες τρεις φάλαινες-δολοφόνους.

Στη συνέχεια, ο Κσαμένκ μεταφέρθηκε στη τσιμεντένια δεξαμενή του στο ενυδρείο, όπου έχει περάσει τα τελευταία 32 χρόνια.

Η σύντροφός του στο ενυδρείο Μπέλεν πέθανε το 2000, σε ηλικία 13 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι φέρεται να έχει περάσει τα τελευταία 24 χρόνια σε πλήρη απομόνωση από το ίδιο του το είδος.

Η UrgentSeas, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υπερασπίζεται τον τερματισμό της θαλάσσιας αιχμαλωσίας, διεξάγει εκστρατεία για την απελευθέρωση του Κσαμένκ και τη μεταφορά του σε ένα ανοιχτό καταφύγιο με άλλες όρκες για να κοινωνικοποιηθεί μαζί τους.

Είναι πλέον η τελευταία εναπομείνασα φάλαινα δολοφόνος σε αιχμαλωσία στην Αργεντινή.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με Αργεντινούς ακτιβιστές και μέλη του Κογκρέσου για να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε τον σκληρό κόσμο του.»

«Πρέπει να απομακρυνθεί από το μικροσκοπικό τσιμεντένιο ενυδρείο του και να ενωθεί με άλλα μέλη του είδους του πριν να είναι πολύ αργά».

Πηγή: Daily Mail