Reuters: Γιατί οι αεροπορικές επιλέγουν να πετούν πάνω από το Αφγανιστάν

Οι αερομεταφορείς ως επί το πλείστον σταμάτησαν τη διέλευση από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες διαδρομές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, πριν από τρία χρόνια, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία
3'

Μεγάλες αεροπορικές εταιρίες όπως η Singapore Airlines, British Airways και Lufthansa έχουν αυξήσει τις πτήσεις τους πάνω από το Αφγανιστάν μετά από χρόνια που το απέφευγαν καθώς φαίνεται ως μια πιο σχετικά ασφαλής επιλογή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Οι αερομεταφορείς ως επί το πλείστον σταμάτησαν τη διέλευση από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες διαδρομές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, πριν από τρία χρόνια, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία και οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σταμάτησαν.

Αυτές οι υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη ξαναρχίσει, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες θεωρούν όλο και περισσότερο ότι ο ουρανός μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι πιο επικίνδυνος από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν. Οι πτήσεις μέσω Ιράν και Μέσης Ανατολής δρομολογήθηκαν μετά το lockdown των ρωσικών ουρανών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία από το 2022.

"Καθώς εξελίσσονται οι συγκρούσεις, ο υπολογισμός του εναέριου χώρου που πρέπει να χρησιμοποιείται έχει αλλάξει. Οι αεροπορικές εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν τον κίνδυνο όσο το δυνατόν περισσότερο και βλέπουν τις υπερπτήσεις από το Αφγανιστάν ως την ασφαλέστερη επιλογή δεδομένων των σημερινών εντάσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ", αναφέρει o Ian Petchenik, εκπρόσωπος για τον οργανισμό παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24.

Υπήρξε επταπλάσιος αριθμός πτήσεων πάνω από το Αφγανιστάν τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου από ό,τι την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters από τα δεδομένα του FlightRadar24.

Η αλλαγή ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου κατά τη διάρκεια αμοιβαίων επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων από την εποχή δείχνουν ότι η Lufthansa, η Singapore Airlines, η British Airways και άλλες άρχισαν να στέλνουν μερικές πτήσεις την ημέρα πάνω από το Αφγανιστάν. Όμως, η κύρια ανάπτυξη σημειώθηκε από τη στιγμή που η δολοφονία ανώτερων μελών των μαχόμενων ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ στα τέλη Ιουλίου δημιούργησε ανησυχίες για μεγάλη κλιμάκωση. Κάποιοι πιλότοι ανησυχούν.

Ο Όμιλος Lufthansa είπε στο Reuters ότι αποφάσισε να ξαναρχίσει τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν από τις αρχές Ιουλίου. Άλλοι αερομεταφορείς που έχουν αυξήσει τις υπερπτήσεις από τον Απρίλιο περιλαμβάνουν την Turkish Airlines , Thai Airwaysκαι η Air France-KLM ομάδα, τα δεδομένα δείχνουν.«Με βάση τις πραγματικές πληροφορίες ασφαλείας, η KLM και άλλες αεροπορικές εταιρείες πετούν με ασφάλεια πάνω από το Αφγανιστάν μόνο σε συγκεκριμένες διαδρομές και μόνο σε μεγάλα υψόμετρα», δήλωσε η KLM στο Reuters. Η British Airways, η Thai Airways, η Turkish Airlines και η Singapore Airlines δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η EVA Air της Ταϊβάν ξεκίνησε από τα τέλη Ιουλίου, δείχνουν τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων. Η EVA είπε στο Reuters ότι επιλέγει δρομολόγια με βάση την ασφάλεια, την τρέχουσα διεθνή κατάσταση και τις συμβουλές πτήσεων.