Starliner: Σε λίγες ημέρες η απόφαση της NASA για του αποκλεισμένους αστροναύτες της Boeing

Ενδέχεται να επιστρέψουν στη Γη από το 2025

Starliner: Σε λίγες ημέρες η απόφαση της NASA για του αποκλεισμένους αστροναύτες της Boeing
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.
1'

Η NASA αναμένεται να ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες την τελική της απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι αστροναύτες της πτήσης Boeing, που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται αποκλεισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Βαθμό (ISS).

H NASA έχει να διαλέγει ανάμεσα σε δύο σενάρια. Δηλαδή, αν οι δύο αστροναύτες, Σούνι Γουίλιαμς και ο Μπατς Γουίλμορ, θα επιστρέψουν με το όχημα Starliner με το οποίο είχαν μετέβη στο διάστημα, ή αν θα γυρίσουν με όχημα της SpaceX, εταιρεία η οποία ανταγωνίζεται την Boeing.

Το Starliner παρουσίασε προβλήματα τα οποία ενδεχομένως καθιστούν το ταξίδι της επιστροφής επικίνδυνο. Σημειώνεται πως ταξίδεψε τον Ιούνιο για μια αποστολή διάρκειας 8 ημερών, ωστόσο εντοπίστηκαν ζητήματα στη μόνωση και στους κινητήρες.

Αν δεν καταφέρουν να επιστρέψουν με το δικό τους όχημα, τότε οι αστροναύτες θα επιστρέψουν με κάποια μελλοντική αποστολή της SpaceX, τον Φεβρουάριο του 2025.

Το πρόγραμμα Starliner έχει «βάλει μέσα» τη Boeing περίπου 1,6 δισ. δολάρια σε ζημιές. Η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και τις μεγάλες ζημιές από τα δυστυχήματα και τα ατυχήματα με αεροσκάφη 737 Max.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή