Μέση Ανατολή: Ένα μωρό 10 μηνών το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Γάζα μετά από 25 χρόνια

Ο ιός της πολιομυελίτιδας, μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση και παράλυση και είναι δυνητικά θανατηφόρος - Προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών

Μέση Ανατολή: Ένα μωρό 10 μηνών το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Γάζα μετά από 25 χρόνια
AP/ΑΡΧΕΙΟΥ
2'

Ένα βρέφος μόλις 10 μηνών είναι το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και 25 χρόνια στην Γάζα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Γάζα, δεν έχει καταγράψει κρούσμα της νόσου για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αν και ο ιός της πολιομυελίτιδας τύπου 2 εντοπίστηκε σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τα λύματα της περιοχής τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» και επιβεβαίωσε ότι γίνονται προσπάθειες για την έναρξη ενός προγράμματος εμβολιασμού τις επόμενες εβδομάδες.

Το βρέφος που ήταν ανεμβολίαστο, φέρεται να είναι σε σταθερή κατάσταση αφού εμφάνισε παράλυση στο ένα πόδι.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας, που μεταδίδεται συχνότερα μέσω των λυμάτων και του μολυσμένου νερού, είναι εξαιρετικά μολυσματικός.

Μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση και παράλυση και είναι δυνητικά θανατηφόρος. Προσβάλλει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Οι ανθρωπιστικές ομάδες έχουν κατηγορήσει για την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στη Γάζα τη διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού των παιδιών και τις τεράστιες ζημιές στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης εξαιτίας των συγκρούσεων.

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση, τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για μια εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός ώστε να γίνει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη Γάζα διατρέχουν κίνδυνο».

Ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει την κυκλοφορία 1,6 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, η UNICEF συντονίζει την παράδοσή τους μαζί με μονάδες ψύξης και οι ιατρικές ομάδες της UNRWA θα χορηγήσουν τα εμβόλια μόλις φτάσουν στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή