Ναυάγιο Σικελία: Oι σχέσεις του Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες εδώ και 28 χρόνια

Το υπερπολυτελές σούπερ γιοτ μετέφερε 22 άτομα όταν μια σφοδρή καταιγίδα που δημιούργησε υδρορροές χτύπησε νωρίς τη Δευτέρα 19 Αυγούστου
AP Photo
4'

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες βύθισης του υπερπολυτελούς σκάφους Μπεϊζιάν με σημαία Ηνωμένου Βασιλείου στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας και οι απαντήσεις όπως όλα δείχνουν θα αργήσουν να δοθούν.

Το υπερπολυτελές σούπερ γιοτ μετέφερε 22 άτομα όταν μια σφοδρή καταιγίδα που δημιούργησε υδρορροές χτύπησε νωρίς τη Δευτέρα 19 Αυγούστου. Επτά πτώματα ανασύρθηκαν από το ναυάγιο του σκάφους, όμως έχει και μια «τραγική σύμπτωση».

«Το φρικτό ατύχημα με ιστιοπλοϊκό συγκλόνισε τον κόσμο», έγραφε το Politico νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, βάζοντας όμως στο ίδιο πλάνο και τον θανάσιμο τραυματισμό σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα του εταίρου του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς δυο μέρες νωρίτερα από το ναυάγιο του Παλέρμο ανοιχτά της Σικελίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει εγκληματική ενέργεια στα αντίστοιχα ατυχήματα των δύο ανδρών, τα οποία αποδίδονται σε τραγική σύμπτωση, επισήμανε το Politico. Ωστόσο αυτό που φαίνεται να είναι μια απλή σύμπτωση, παίρνει άλλη διάσταση αν σκεφτεί κανείς τους δεσμούς των δύο επιχειρηματικών εταίρων με τις βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Οι ιταλικές αρχές διεξάγουν τώρα «έρευνα για ναυάγιο και πολλαπλές κατηγορίες ανθρωποκτονίας εξ αμελείας», σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Της έρευνας ηγείται ο Ambrogio Cartosio, επικεφαλής της εισαγγελίας στην κοντινή πόλη Termini Imerese, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να αποκαλυφθούν σε συνέντευξη Τύπου αύριο το πρωί.

Η πρόκληση ναυαγίου αποτελεί ξεχωριστό αδίκημα βάσει του ιταλικού ποινικού κώδικα και όσοι κριθούν ένοχοι για πρόκληση ή πρόκληση ναυαγίου μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Οι ερευνητές εξετάζουν βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τη νύχτα της καταιγίδας και δείχνουν τα τελευταία λεπτά του πλοίου, καθώς και υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του λιμανιού.

Η σύμπτωση

Για διασυνδέσεις του δισεκατομμυριούχου «Βρετανού Μπιλ Γκέιτς», Μάικ Λιντς, με αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κάνει λόγο το Politico. Μπορεί το ναυάγιο που έλαβε χώρα πρόσφατα στα ανοιχτά του Παλέρμο της Σικελίας να ήταν κάτι που από μόνο του συγκλόνισε τον κόσμο, ωστόσο η υπόθεση απέκτησε ξεχωριστό ενδιαφέρον με την είδηση ότι ο Λιντς, Βρετανοϊρλανδός μεγιστάνας στον τομέα της τεχνολογίας, είναι ένας από αυτούς που αγνοούνται.

Και ενώ δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και οι κλιματολόγοι μιλούν για κακοκαιρία που οδήγησε στο ναυάγιο του Bayesian, ο θάνατος του συνεταίρου του Μάικ Λιντς, Στίβεν Τσάμπερλεϊν σε τροχαίο περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση, δημιουργώντας το ερώτημα αν κρύβεται κάτι περισσότερο πίσω από μια «απλή σύμπτωση».

Τα μέλη της εταιρείας Darktrace ήταν πρώην αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών

Oι δεσμοί του Λιντς με μυστικές υπηρεσίες

Οι διασυνδέσεις του Λιντς με τη σφαίρα των μυστικών υπηρεσιών προϋπήρχαν της Darktrace. Η πρώτη του εταιρεία Cambridge Neurodynamics, η οποία ειδικεύεται στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσω υπολογιστή, είχε συμβόλαια με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει το Politico.

Ο Λιντς έβγαλε την Autonomy από τη Neurodynamics το 1996. Η εταιρεία, στην οποία ο Τσάμπερλεϊν εντάχθηκε το 2005, χρησιμοποιούσε τη μηχανική μάθηση για την ανάλυση δεδομένων από πηγές, όπως τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν υποκλαπεί.

Η Autonomy κέρδισε, επίσης, διαγωνισμούς υψηλού προφίλ από κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης για την παροχή υποδομής στο Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την ανάλυση πληροφοριών στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία φέρεται να κατείχε και άλλα συμβόλαια με κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως ο στρατός, η NASA και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η GCHQ και η MI6 πιστεύεται επίσης ότι ήταν πελάτες της. Ακόμη, ο Ρίτσαρντ Περλ, πρώην διορισμένος από το Πεντάγωνο, λειτουργούσε ως ένας από τους διευθυντές της εταιρείας.