Εμφανίστηκε προϊστορικός καρχαρίας - Έχει 32 δόντια έξω από το στόμα

Το πριονόψαρο ήταν το πρώτο θαλάσσιο ψάρι που καταγράφηκε ως απειλούμενο με εξαφάνιση σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ για τα απειλούμενα είδη το 2003
2'

Η ανακάλυψη ενός σπάνιου και προϊστορικού καρχαρία στα νερά της Φλόριντα έχει πυροδοτήσει τις υποψίες ότι το θηρίο... επέστρεψε!

Με 32 δόντια να τρέχουν κατά μήκος του ρύγχους του, το πριονόψαρο έχει μια παράξενη και τρομακτική εμφάνιση - αλλά είναι επίσης ένα είδος υπό εξαφάνιση.

Όταν ο Δρ Jim Gelsleichter και φοιτητές από το Πρόγραμμα Βιολογίας Καρχαρία του Πανεπιστημίου της Βόρειας Φλόριντα έβγαλαν έναν από το νερό, η ανακάλυψη έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό.

Ο Gelsleichter και τέσσερις σπουδαστές βρίσκονταν στον ποταμό St Mary's River τον Ιούλιο όταν ένιωσαν ένα τράνταγμα στα ειδικά αγκίστρια που είχαν βάλει και έμειναν έκπληκτοι από τον καρχαρία των 3 μέτρων, ο οποίος μέχρι και σήμερα θεωρούνταν εξαφανισμένος.

Μιλώντας στο USA Today, είπε: «Ήταν το πιο βαρύ πράγμα που είχα τραβήξει. Όταν το τράβηξα, σκεφτόμουν: Δεν θα ήταν αστείο αν ήταν πριονόψαρο».

Ο Δρ Gelsleichter, διευθυντής του Προγράμματος Βιολογίας του Καρχαρία, και οι μαθητές του, αναγνώρισαν το παράξενο ζώο ως αρσενικό, λόγω ενός ζευγαριού πτερυγίων της λεκάνης που χρησιμοποιούν οι αρσενικοί καρχαρίες για την αναπαραγωγή.

Μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού γύρω από την ανακάλυψη οφείλεται στη σπανιότητα του είδους - ο πληθυσμός του πριονόψαρου βρίσκεται σε μαζική μείωση από τον 20ό αιώνα, με τη μείωση των οικοτόπων και τη συχνή σύλληψή τους με αλιευτικά εργαλεία μεταξύ των βασικών αιτιών πίσω από τη μείωση τους.

Το πριονόψαρο ήταν το πρώτο θαλάσσιο ψάρι που καταγράφηκε ως απειλούμενο με εξαφάνιση σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ για τα απειλούμενα είδη το 2003.

Ο Δρ Gelshleichter είπε: «Το πριονόψαρο ήταν γνωστό ότι ζούσε στη βορειοανατολική Φλόριντα πριν η μείωση του πληθυσμού οδηγήσει στο να χαρακτηριστεί το είδος ως απειλούμενο. Η επανεμφάνιση πριονόψαρων στην περιοχή μας είναι θετικό σημάδι ανάκαμψης του πληθυσμού».