Τα 16 λεπτά του τρόμου: Τι έδειξε το «μαύρο κουτί» του Bayesian - Πώς έγινε η ναυτική τραγωδία

Λεπτό προς λεπτό η βύθιση του σούπερ γιοτ με θύματα επτά άτομα
Twitter
3'

Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από το μαύρο κουτί του πολυτελούς γιοτ Bayesian παρείχαν μια δραματική περιγραφή των τελευταίων 16 λεπτών προτού βυθιστεί στα ανοικτά των ακτών του Παλέρμο, σκοτώνοντας επτά επιβαίνοντες.

Δύτες ανέσυραν χθες (Παρασκευή 24 Αυγούστου) τη 18χρονη Χάνα Λιντς, κόρη του μεγιστάνα Μάικ Λιντς και το τελευταίο θύμα αυτού του θαλάσσιου εφιάλτη. Βρέθηκε πέντε ημέρες μετά την καταστροφή όταν το πλοίο πιάστηκε σε καταιγίδα κοντά στο ιταλικό νησί Σικελία.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, το μαύρο κουτί αποκάλυψε ότι το Bayesian άρχισε να τρέμει «επικίνδυνα» γύρω στις 3.50 το πρωί της Δευτέρας. Μέσα σε λίγα λεπτά, η άγκυρα του γιοτ υποχώρησε.

Πηγή κοντά στην έρευνα δήλωσε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι «δεν υπήρχε άγκυρα για να κρατηθεί», έως τις 3.59 π.μ. Αφού μια καταιγίδα έσκισε το αγκυροβόλιο του Bayesian, το γιοτ σύρθηκε μέσα στο νερό για περίπου 358 μέτρα και άρχισε να μπαίνει νερό στις 4 το πρωί, αναφέρει η Express.

Μέχρι τις 4.05 π.μ., το σούπερ γιοτ, που μετέφερε 22 επιβάτες και πλήρωμα, είχε εξαφανιστεί εντελώς κάτω από το νερό με έξι επιβάτες και ένα πλήρωμα ακόμα μέσα. Ένα σήμα κινδύνου εκδόθηκε τελικά ένα λεπτό αργότερα ειδοποιώντας τον σταθμό της ακτοφυλακής που βρίσκεται πλησιέστερα στο Ponticello, την πλησιέστερη παραλιακή πόλη όπου εξαφανίστηκε το πλοίο.

Οι μάρτυρες ανέφεραν αρχικά ότι είδαν τον ιστό του Bayesian ύψους 246 ποδιών να χτυπιέται από έναν «ανεμοστρόβιλο», για τον οποίο οι αρχές διευκρίνισαν αργότερα ότι ήταν υδάτινο στόμιο. Οι αξιωματούχοι αρχικά πίστευαν ότι το περιστατικό συνέβη γύρω στις 5 το πρωί, αλλά το AIS φαίνεται τώρα να δείχνει ότι συνέβη περίπου μια ώρα νωρίτερα, ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Porticello.

Έντεκα επιβάτες διέφυγαν από το καταδικασμένο γιοτ σκαρφαλώνοντας σε μια φουσκωτή σωσίβια σχεδία στο κατάστρωμα του Bayesian. Άλλα τέσσερα σώθηκαν από ένα διερχόμενο πλοίο, το Sir Robert Baden Powell, το οποίο τους έφερε με ασφάλεια στην ακτή.

Οι δύτες ανέσυραν τραγικά επτά πτώματα από το ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη Μάικ Λιντς και της 18χρονης κόρης του Χάνα. Η στιγμή που το πλοίο κατέρρευσε καταγράφηκε επίσης στο CCTV.

Μεταξύ των νεκρών είναι επίσης ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Bank Jonathan Bloomer με τη σύζυγό του Judy, οι δικηγόροι Clifford Chance και Chris Morvillo και η σχεδιάστρια κοσμημάτων σύζυγός του Nada, καθώς και ο σεφ Recaldo Thomas.

Φαίνεται ότι τα θύματα προσπάθησαν να ξεφύγουν από τις καμπίνες τους στη δεξιά πλευρά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να φτάσουν στην ασφάλεια στην πλευρά του λιμανιού. Ένας γνώστης που βρίσκεται κοντά στην έρευνα μοιράστηκε με μια ιταλική πηγή ειδήσεων: «Τους βρήκαμε όλους σε εκείνη την πλευρά».

Ο μυημένος αποκάλυψε επίσης: «Είχαμε χάρτες με τη διάταξη των καμπινών και τις θέσεις των καλεσμένων και δεν τους ανακτήσαμε εκεί».

Οι ομάδες διάσωσης εργάστηκαν για τέσσερις ημέρες στο ναυάγιο, βυθισμένο 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, για να εντοπίσουν όλα τα πτώματα που αγνοούνταν.

Οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα κυρίως στο να κατανοήσουν πώς το γιοτ, που ισχυρίστηκαν ότι ήταν «αβύθιστο» από τους κατασκευαστές του, το ιταλικό ναυπηγείο Perini Navi, βυθίστηκε ενώ ένα άλλο κοντινό ιστιοφόρο έμεινε ουσιαστικά ανέγγιχτο.

Σχετικές ειδήσεις