Τουρκία: Βεβήλωσαν ορθόδοξο κοιμητήριο στην Κωνσταντινούπολη

Oι υπεύθυνοι του νεκροταφείου στην Κωνσταντινούπολη που έφτασαν εκεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής βρήκαν τα σκυλιά-φύλακες σε κατάσταση ληθάργου
2'

Ορθόδοξο ρωμαικό νεκροταφείο του Άγιου Ελευθέριου στην κοινότητα Ταταούλων (Κurtuluş) στην Κωνσταντινούπολη βεβηλώθηκε χθές τα ξημερώματα από βάνδαλους. Πρόκειται για ένα ιστορικό κοιμητήριο που εξυπηρετεί την ορθόδοξη κοινότητα στην περιοχή από το 1965.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Sabah, οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου που έφτασαν εκεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής βρήκαν τα σκυλιά-φύλακες σε κατάσταση ληθάργου και εμφανή σημάδια βανδαλισμού στον χώρο, όπως λάκκους που έσκαψαν οι άγνωστοι δράστες.

Οι υπεύθυνοι του κοιμητηρίου εξέδωσαν δήλωση στα τοπικά ΜΜΕ τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή αποτέλεί «πράξη κατά των θρησκευτικών αξιών» της ορθόδοξης κοινότητας της περιοχής.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση:

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου στα Ταταυλα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην κοινότητα μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ομάδες επιτόπιας έρευνας που κατέφθασαν άμεσα διαπίστωσαν ότι είχε γίνει βαθιά ανασκαφή στο κοιμητήριο, για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε τα σκυλιά που φυλούσαν το νεκροταφείο ήταν ναρκωμένα και έγινε η απαραίτητη παρέμβαση από κτηνίατρο. Αυτή η επίθεση θεωρείται μια πράξη κατά των θρησκευτικών μας αξιών. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές δυνάμεις και πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό».

Το Ρωμαίικο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου Kurtuluş βρίσκεται στη συνοικία των Ταταούλων και είναι ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία που εξυπηρετεί την βαθιά ριζωμένη Ελληνορθόδοξη κοινότητα της περιοχής από το 1865. Το νεκροταφείο, που υπάρχει εδώ και 159 χρόνια, έχει μεγάλη σημασία τόσο από θρησκευτικής όσο και από πολιτιστικής απόψεως. Αυτός ο χώρος που έγινε μάρτυρας της πολυπολιτισμικής δομής της συνοικίας, αποτέλεσε σύμβολο των διαφορετικών κοινοτήτων που συμβιώνουν ειρηνικά καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταταούλων, Γιώργος Θεοδωρίδης, τόνισε σε δικές του δηλώσεις ότι πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός και δήλωσε σίγουρος πως οι Τουρκικές Αρχές θα εξιχνιάσουν γρήγορα την υπόθεση.