Ισπανία: Μάστιγα οι μέδουσες στις παραλίες

Σχεδόν 7.500 άνθρωποι στην καταλανική ακτή αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για τσιμπήματα μεδουσών
2'

Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Τα ισπανικά θέρετρα της Κόστα Μπράβα στα βορειοανατολικά, «παλεύουν» να αντιμετωπίσουν την εισβολή μεδουσών καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας διευκολύνει την αναπαραγωγή και οδηγεί τα είδη πιο βόρεια.

Στη χρονική περίοδο από Μάιο έως και Αύγουστο, σχεδόν 7.500 άνθρωποι στην καταλανική ακτή αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για τσιμπήματα μεδουσών – αύξηση 41% σε σχέση με πέρυσι. Τα τσιμπήματα είναι επώδυνα και μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για οποιονδήποτε με μειωμένη ανοσία.

Το MedusApp μια εφαρμογή επιστημονικής τηλεφωνίας για τους πολίτες που δημιουργήθηκε για να επιτρέπει στο κοινό να καταγράφει θεάσεις και τσιμπήματα, λαμβάνει εκατοντάδες αναφορές καθημερινά φέτος το καλοκαίρι. Παράλληλα, δημοσιεύει έναν χάρτη που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν παραλίες με μεγάλους αριθμούς μέδουσες.

Η πλειοψηφία των μεδουσών στην καταλανική ακτή είναι οι σχετικά ακίνδυνες. Ωστόσο, δύο παραλίες στην Ταραγόνα στη νότια Καταλονία έκλεισαν τον Ιούλιο μετά τον εντοπισμό ενός είδος παρόμοιου με τη μέδουσα, το τσίμπημα του οποίου είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας φάνηκε να είναι οι κρίσιμοι παράγοντες πίσω από την αύξηση, σύμφωνα με ερευνητές, ενώ μειώνονται και οι κύκλοι εμφάνισής τους, καθώς οι θερμότερες θάλασσες βοηθούν την αναπαραγωγή με αποτέλεσμα όπως επισημαίνουν να βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς μωβ μεδουσών. Όπως επισημαίνουν ενώ ο κύκλος εμφάνισης πολλών μεδουσών ήταν στα 8 με 10 χρόνια, τώρα έχει μειωθεί δραματικά σε μόλις δύο.

Επίσης κρίσιμος παράγοντας είναι και η υπεραλίευση, η οποία μειώνει τους θηρευτές, αλλά και η κατασκευή κυματοθραυστών, λιμανιών, τεχνητών παραλιών και μαρινών.

Ανάλογες αυξήσεις στους πληθυσμούς των μεδουσών παρατηρούνται και σε άλλα μέρη της Μεσογείου.