Γαλλία: Συνελήφθη στο Παρίσι ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντουρόφ

Η σύλληψη του γαλλορώσσου δισεκατομμυριούχου έγινε λίγο μετά την άφιξή του στο Παρίσι με ιδιωτικό τζετ

Γαλλία: Συνελήφθη στο Παρίσι ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντουρόφ
3'

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Le Bourget του Παρισιού, ο Γαλλορώσος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Telegram, Πάβελ Ντουρόφ, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ και αναμεταδίδεται και μέσω της πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το TF1, ο 39χρονος, Πάβελ Ντουρόφ ήταν σε ομοσπονδιακή λίστα παρακολούθησης.

Κατά την άφιξή του από το Αζερμπαϊτζάν με ιδιωτικό τζετ, συνοδευόταν από έναν σωματοφύλακα και μία γυναίκα, κρατήθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας. Ο Ντουρόφ έχει τη γαλλική υπηκοότητα από το 2021, και σύμφωνα με πληροφορίες γνώριζε για την κατάσταση, ωστόσο είναι άγνωστο γιατί έκανε στάση στο Παρίσι.

Επειδή ήξερε ότι ήταν persona non grata στη Γαλλία, ο Ντουρόφ είχε τη συνήθεια να ταξιδεύει στα Εμιράτα, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, στη Νότια Αμερική, αποφεύγοντας την Ευρώπη και χώρες όπου το Telegram είναι υπό επιτήρηση.

Γιατί τον ήθελαν;

Οι γαλλικές αρχές ισχυρίζονται ότι η έλλειψη μετριοπάθειας του Telegram, η κακή συνεργασία με τις αρχές και τα εργαλεία που προσφέρει (όπως οι αριθμοί μιας χρήσης και τα κρυπτονομίσματα) καθιστούν τον Ντουρόφ συνένοχο στη διακίνηση ναρκωτικών, εγκλήματα εκμετάλλευσης παιδιών και απάτη.

Το ένταλμα έρευνας ήταν έγκυρο μόνο αν ο Ντουρόφ βρισκόταν σε γαλλικό έδαφος. «Έκανε ένα λάθος απόψε. Δεν είμαστε σίγουροι γιατί... Ήταν αυτή η πτήση απλώς μια ενδιάμεση στάση; Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχει συλληφθεί!», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Τι ακολουθεί;

Ερευνητές από την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ONAF), τον ενημέρωσαν για τις κατηγορίες του και τον έθεσαν υπό κράτηση και θα εμφανιστεί ενώπιον ανακριτή.

«Ο Πάβελ Ντουρόφ θα καταλήξει σε προφυλάκιση, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ένας ερευνητής στο TF1/LCI. «Στην πλατφόρμα του, διαπράχθηκαν αμέτρητα εγκλήματα και αδικήματα και δεν έκανε τίποτα για να τα μετριάσει ή να συνεργαστεί», εξήγησε μια άλλη πηγή .

Η προφυλάκισή του φαίνεται αναπόφευκτη. Στα μάτια των αρχών επιβολής του νόμου, είναι πιθανό ότι ο Ντουρόφ, ένας δισεκατομμυριούχος, έχει σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να διαφύγει και δεν έχει πειστικές διαβεβαιώσεις που θα έπειθαν τους δικαστές να χορηγήσουν εγγύηση.

Βιομηχανία κρυπτογράφησης

Το Telegram παρείχε σημαντικά οφέλη σε εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, ιδιαίτερα όσον αφορά στο απόρρητο, την ασφάλεια και την ευκολία επικοινωνίας. Η κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων προσφέρει ένα κρίσιμο επίπεδο προστασίας από μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση, καθιστώντας την προτιμώμενη επιλογή για άτομα και οργανισμούς που δίνουν προτεραιότητα στην εμπιστευτικότητα. Η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, δημιουργώντας κοινότητες, μοιράζοντας νέα και υποστηρίζοντας καινοτόμα έργα. Ωστόσο, τα πρόσφατα νέα για τη σύλληψη του ιδρυτή του οδήγησαν σε απότομη πτώση 25% της αξίας του Toncoin (TON), του εγγενούς κρυπτονομίσματος του Telegram.

Μια παγκόσμια καταστολή

Για τους ερευνητές, αυτή η σύλληψη υψηλού προφίλ εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εγκληματίες που χρησιμοποιούν ελεύθερα το Telegram για να επικοινωνούν και να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες. Στοχεύει επίσης να πιέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν στενότερα για να αναγκάσουν τη συμμόρφωση του Telegram σε υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Πρόσφατα, το Telegram έγινε πρωτοσέλιδο για χρήστες που μετέδιδαν παράνομα ποδοσφαιρικούς αγώνες της Ligue 1. Ο Ντουρόφ έχει δεσμευτεί να παρέχει στους χρήστες του ελευθερία λόγου χωρίς λογοκρισία. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό προκάλεσε το Telegram να «γίνει η νούμερο ένα πλατφόρμα για το οργανωμένο έγκλημα».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή