Γερμανία: Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του δράστη της επίθεσης στο Ζόλινγκεν

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την δολοφονική επίθεση στο Ζόλινγκεν
3'

Η αστυνομία ανακοίνωσε αργά το Σάββατο μια δεύτερη σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τη φονική επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας, και της οποίας ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Συγκεκριμένα, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν νεαρό άνδρα που φέρεται να ομολόγησε ότι ευθύνεται για το μακελειό με τους τρεις νεκρούς στο Ζόλινγκεν.

Το Der Spiegel ανέφερε ένας 26χρονος Σύρος, που ονομάζεται Ισά αλ Χ., παραδόθηκε σε αστυνομική περίπολο το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ταυτότητα του δράστη

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το οποίο επικαλείται πηγές ασφαλείας που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ο 26χρονος Ίσα αλ Χ. γεννήθηκε στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Σορ και έφτασε τη Γερμανία στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022. Ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ και ένα χρόνο αργότερα έλαβε τη λεγόμενη επικουρική προστασία, την οποία συχνά λαμβάνουν οι πρόσφυγες από τη χώρα που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο. Είναι σουνίτης μουσουλμάνος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις αρχές ασφαλείας ως ισλαμιστής εξτρεμιστής.

Ο άνδρας φαίνεται ότι μαχαίρωσε τυχαία παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια επετειακού εορτασμού στην πόλη Σόλινγκεν. Στη συνέχεια διέφυγε μέσα στην αναταραχή και στον αρχικό πανικό που επικράτησε και οι Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσουν. Δύο άνδρες ηλικίας 67 και 56 ετών και μια γυναίκα 56 ετών έχασαν τη ζωή τους. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις από αυτούς σοβαρά.

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του

Η σύλληψη ανακοινώθηκε καθώς μια μεγάλη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε απόψε σε δομή φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκεται όχι μακριά από το σημείο της επίθεσης.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του ατόμου που συνελήφθη ή την πιθανή εμπλοκή του στο περιστατικό.

Ένα πρώτο άτομο, ένας 15χρονος έφηβος, είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ως ύποπτο για πιθανές σχέσεις με τον δράστη της επίθεσης.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό σε Φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, από επίθεση με μαχαίρι.

Σε δήλωση στον επίσημο εκφραστή του IS, το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, η Οργάνωση είπε ότι μέλη του στόχευσαν μία συγκέντρωση «Χριστιανών για το παλαιστινιακό ζήτημα και τους μουσουλμάνους».

Συγκεκριμένα, πηγές ασφαλείας είπαν: «Δράστης της επίθεσης σε μία ομάδα Χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν στη Γερμανία είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επίθεση ως εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και σε κάθε μέρος».