Εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο - H Χεζμπολάχ απάντησε με επιθέσεις drone στο Ισραήλ

Κλιμακώνεται δραματικά η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου κινήματος της Χεζμπολάχ
3'

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως εξαπολύει προληπτικά πλήγματα από αέρος στο Λίβανο, διότι εντόπισε προετοιμασίες του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ για να εξαπολύσει «επιθέσεις μεγάλης κλίμακας» εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

«Παρατηρήσαμε προετοιμασίες της Χεζμπολάχ για επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμά του συνταγμένο στα αραβικά, προορισμένο για τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου.

«Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολάχ πρέπει να φύγει αμέσως για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του», σύμφωνα με το κείμενο.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται αυτή τη στιγμή» σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι ενεργοποίησαν τις σειρήνες της αεράμυνας, που καλούν τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, τομέα που γειτονεύει με τον Λίβανο.

Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η Χεζμπολάχ εξαπολύει επίθεση στο Ισραήλ

Το λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ με μεγάλο αριθμό drones, σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας.

Ανεστάλησαν οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίν

Όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το Τελ Αβίβ θα καθυστερήσουν και αυτές που είχαν προορισμό την ισραηλινή μεγαλούπολη εξετράπησαν προς άλλους προορισμούς, ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε προληπτικά αεροπορικές επιδρομές στη λιβανική επικράτεια και η Χεζμπολάχ ότι προχωρά σε επίθεση με μεγάλο αριθμό drones εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Σε μήνυμά της μέσω Instagram, η διαχειρίστρια εταιρεία επικαλέστηκε την «κατάσταση ασφαλείας» και παρότρυνε τους ταξιδιώτες να συμβουλευθούν τις αεροπορικές εταιρείες τους για περισσότερες πληροφορίες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ισραήλ

Όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το Τελ Αβίβ θα καθυστερήσουν και αυτές που είχαν προορισμό την ισραηλινή μεγαλούπολη εξετράπησαν προς άλλους προορισμούς, ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε προληπτικά αεροπορικές επιδρομές στη λιβανική επικράτεια και η Χεζμπολάx ότι προχωρά σε επίθεση με μεγάλο αριθμό drones εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Σε μήνυμά της μέσω Instagram, η διαχειρίστρια εταιρεία επικαλέστηκε την «κατάσταση ασφαλείας» και παρότρυνε τους ταξιδιώτες να συμβουλευθούν τις αεροπορικές εταιρείες τους για περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικές ειδήσεις