Μέση Ανατολή: Πού αποσκοπούν Ισραήλ και Χεζμπολάχ - Ανάλυση Sky News

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξαπέλυσε «μεγάλο αριθμό drones» και «πάνω από 320 ρουκέτες Κατιούσα» σε 11 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ
4'

Ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, Σον Μπελ πραγματοποίησε τη δική του αποτίμηση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ με εκατοντάδες ρουκέτες κατά ισραηλινων στρατιωτικών στόχων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι «γύρω στα εκατό» αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ» στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε προκειμένου να αποτρέψει επίθεση ευρείας κλίμακας του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξαπέλυσε «μεγάλο αριθμό drones» και «πάνω από 320 ρουκέτες Κατιούσα» σε 11 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για τον θάνατο στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις και των δύο πλευρών παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής. Το Ισραήλ από το μεριά του ισχυρίζεται ότι η επίθεση της Χεζμπολάχ προκάλεσε πολύ μικρή ζημιά και ότι απετράπη η πολύ πιο σοβαρή επίθεση του κινήματος που θα είχε στόχο το βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Μπελ, τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο χώρο της πληροφόρησης: «Η Χεζμπολάχ θέλει να θεωρηθεί αυτό ως ένα επιτυχημένο χτύπημα. Το Ισραήλ προσπαθεί να δείξει ότι ότι κατάφερε να προστατέψει τους πολίτες του».

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε μη κατευθυνόμενες ρουκέτες στην επίθεσή της, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τον αναλυτή, ότι ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ ήταν «αρκετά αποτελεσματικός».

Ο Μπελ επισήμανε επίσης δύο πράγματα που ξεχωρίζουν από στρατιωτική άποψη, βασιζόμενος στις πληροφορίες που έχουν δώσει στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.

«Τα ισραηλινά χτυπήματα ξεκίνησαν περίπου μισή ώρα πριν από τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ. Αυτό υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση που καθοδηγείται από τις μυστικές υπηρεσίες. Από τα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ προετοιμαζόταν για ένα μεγάλο κύμα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και/ή το Ιράν. Αυτό που φαίνεται να συνέβη τώρα είναι ότι, με το που αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται να λάβει χώρα [αυτή η επίθεση], πάτησαν το κόκκινο κουμπί και ξεκίνησαν τα πάντα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η κλίμακα [των ισραηλινών χτυπημάτων]. Μια στρατιωτική επιχειρηση με 100 αεροσκάφη είναι μια πολύ σημαντική απάντηση. Στο παρελθόν είχαμε δει επιχειρήσες με δύο ή τρία αεροσκάφη. Αυτά τα τζετ είναι όλα εξοπλισμένα με όπλα με GPS. Η καθοδήγηση GPS σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζεις τους στόχους εκ των προτέρων. Η κατάσταση μοιάζει πολύ δυναμική, αλλά πρόκειται για μια πολύ ισχυρή απάντηση των Ισραηλινών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπελ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» ότι υπήρξε εμπλοκή των ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρο και το υποβρύχιο βρίσκονται στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν την ιρανική απειλή. «Αλλά προς το παρόν η κατάσταση μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί», σημειώνει ο αναλυτής.