Ποιος είναι ο Mr Telegram, Πάβελ Ντουρόφ με περιουσία 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Το αντίπαλο δέος του Mr Facebook που μπήκε στο στόχαστρο των Γάλλων, πρoκαλώντας την οργή της Ρωσίας

Ποιος είναι ο Mr Telegram, Πάβελ Ντουρόφ με περιουσία 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια
3'

Η σύλληψή του στη Γαλλία τον έφερε στο προσκήνιο με πολλούς να μαθαίνουν για πρώτη φορά ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, κάτι σαν αντίπαλο δέος του Mr Facebook.

O Πάβελ Ντουρόφ συνελήφθη χθες Σάββατο στο Παρίσι, όπου έκανε στάση με το ιδιωτικό τζετ του, κάτι που έγινε εφικτό λόγω της γαλλικής υπηκοότητάς του.

Τα γαλλικά δίκτυα ανέφερα ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στην έλλειψη συντονιστών στο Telegram και ότι η αστυνομία θεώρησε ότι αυτή η κατάσταση επέτρεψε στην εγκληματική δραστηριότητα να συνεχιστεί απτόητη στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η Ρωσία, η οποία στο παρελθόν προσπάθησε να απαγορεύσει το Telegram, δήλωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να «διευκρινίσει» την κατάσταση του Ντούροφ.

Όσα είναι γνωστά για τον Ντουρόφ και το Telegram:

  • Ο γεννημένος στη Ρωσία, ο Ντουρόφ 39 ετών, είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μιας δωρεάν πλατφόρμας που ανταγωνίζεται άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το WhatsApp του Facebook ή το Instagram, το TikTok και το Wechat. Η πλατφόρμα στοχεύει να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες μέσα σε ένα χρόνο.
  • Το Telegram έχει επιρροή στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έχει γίνει μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό τόσο από αξιωματούχους της Μόσχας όσο και του Κιέβου. Ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν την εφαρμογή «εικονικό πεδίο μάχης» για τον πόλεμο.
  • Ο Ντουρόφ, του οποίου η περιουσία εκτιμήθηκε από το Forbes σε 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, την οποία πούλησε.
  • Ο Ντουρόφ έγινε Γάλλος πολίτης τον Αύγουστο του 2021. Μετακόμισε ο ίδιος και το Telegram στο Ντουμπάι το 2017 και σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχει επίσης λάβει την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι επίσης πολίτης του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, στην Καραϊβική, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Η Ρωσία άρχισε να μπλοκάρει το Telegram το 2018, αφού η εφαρμογή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική εντολή να χορηγήσει στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών της. Η ενέργεια είχε μικρή επίδραση στη διαθεσιμότητα του Telegram εκεί, αλλά πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στη Μόσχα και επικρίσεις από ΜΚΟ.
  • Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Telegram, ωστόσο, έχει προκαλέσει έλεγχο από πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, σχετικά με τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την παραβίαση δεδομένων. Τον Μάιο, οι ρυθμιστικές αρχές τεχνολογίας της ΕΕ δήλωσαν ότι ήταν σε επαφή με το Telegram καθώς πλησίαζε ένα βασικό κριτήριο χρήσης που θα μπορούσε να το δει να υπόκειται σε αυστηρότερες απαιτήσεις βάσει μιας νομοθεσίας ορόσημο της ΕΕ για το διαδικτυακό περιεχόμενο.«Θα προτιμούσα να είμαι ελεύθερος παρά να λαμβάνω εντολές από οποιονδήποτε», δήλωσε ο Ντουρόφ σε Αμερικανό δημοσιογράφο τον Απρίλιο σχετικά με την έξοδό του από τη Ρωσία και την αναζήτηση κατοικίας για την εταιρεία του, η οποία περιελάμβανε θητείες στο Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Σαν Φρανσίσκο.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή