Ο ιός ρουστρέλα που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τις γάτες

Ο συγκλονιστικός ιός βρέθηκε σε ένα νέο μέρος του κόσμου για πρώτη φορά - και αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο, καθώς και πολλά άλλα θηλαστικά

Ο ιός ρουστρέλα που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τις γάτες
ÁԅӠ (ʏ͔QɍǓ ÉّÏӠEUROKNISSI)
Eurokinissi
2'

Ένας τρομακτικός ιός που κάνει τα κατοικίδια ζώα να παραπαίουν και να πεθαίνουν έχει εξαπλωθεί σε ένα νέο μέρος του κόσμου.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας παραλλαγής του ιού rustrela (RusV) σε ένα άγριο λιοντάρι βουνού στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Emerging Infectious Diseases.

Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο ιός έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Βόρεια Αμερική.

Επίσης γνωστός ως «συγκλονιστικός ιός», ο rustrela προκαλεί σοβαρή ασθένεια σε γάτες, τρωκτικά και πολλά άλλα ζώα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική απώλεια της ικανότητας ανάκλησης των νυχιών, τρέμουλο, απώλεια ελέγχου των άκρων και επιληπτικές κρίσεις. Οι γάτες που πάσχουν από αυτό συχνά φαίνεται να παραπαίουν σαν να είναι μεθυσμένες, δίνοντας στην ασθένεια το όνομά της.

Το ορεινό λιοντάρι που βρέθηκε με την ασθένεια στην κομητεία Ντάγκλας του Κολοράντο τον περασμένο Μάιο είχε εντοπιστεί στον πίσω κήπο ενός σπιτιού. Το ζώο υποβλήθηκε σε ευθανασία.

Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ιός έχει βρεθεί στη Βόρεια Αμερική είτε μεταξύ άγριων είτε κατοικίδιων ζώων, οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις εκεί έξω.

Ο ιός έχει εντοπιστεί στο παρελθόν στη Σουηδία, τη Γερμανία και την Αυστρία, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσες γάτες έχουν πεθάνει από την πάθηση. Δεν έχει βρεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν πιστεύεται επί του παρόντος ότι επηρεάζει τους ανθρώπους - αν και οι επιστήμονες έχουν εκφράσει φόβους ότι μπορεί μια μέρα να είναι σε θέση να το κάνει, λόγω της ικανότητάς του να μεταπηδά μεταξύ ειδών.

Αν και πολλές περιπτώσεις μιας απροσδιόριστης ασθένειας που προκαλεί αστάθεια των ζώων έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970, μόλις το 2020 το RusV τεκμηριώθηκε επίσημα για πρώτη φορά. Βρέθηκε σε μια ομάδα ζώων ζωολογικών κήπων στη βόρεια Γερμανία που είχαν υποφέρει από θανατηφόρα μηνιγγειοεγκεφαλίτιδα και βρέθηκε επίσης σε ποντίκια με κίτρινο λαιμό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή