Θρήνος στην Iσλανδία: Ένας τουρίστας νεκρός και 2 αγνοούμενοι μετά από κατάρρευση τμήματος παγετώνα

Ένας τουρίστας έχασε τη ζωή του και δυό ακόμη αγνοούνται, μετά την κατάρρευση πάγου κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε παγετώνα της Ισλανδίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι διασώστες δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό τους
2'

Ένας τουρίστας έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο αγνοούνται μετά την κατάρρευση ενός σπηλαίου πάγου κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε παγετώνα στην Ισλανδία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Μια ομάδα 25 τουριστών βρισκόταν σε οργανωμένη περιήγηση στον παγετώνα Breioamerkurjokull στο νότο της χώρας όταν ένας τοίχος από πάγο κατέρρευσε μέσα στο σπήλαιο.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είπαν ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την εθνικότητα των τουριστών που επισκέπτονταν τον παγετώνα Breidamerkurjökull.Μια πολύπλοκη επιχείρηση που περιλαμβάνει περίπου 200 άτομα βρίσκεται σε εξέλιξη για να σωθούν οι δύο τουρίστες που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τον πάγο. Άλλο ένα άτομο που τραυματίστηκε σοβαρά μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του φέρεται να είναι σταθερή. Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για το ατύχημα.

Η αστυνομία της νότιας Ισλανδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Μια ομάδα 25 ξένων τουριστών διαφόρων εθνικοτήτων εξερευνούσαν το σπήλαιο πάγου όταν συνέβη το ατύχημα» Στην επιχείρηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός διασωστών. «Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες στο έδαφος», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Σβέιν Κριστιάν Ρούναρσον. «Βρίσκονται στον παγετώνα. Είναι δύσκολο να φτάσει εξοπλισμό εκεί... Είναι άσχημα. Όλα γίνονται με το χέρι».

Μιλώντας στην ισλανδική τηλεόραση, ο επικεφαλής της αστυνομίας είπε ότι η αστυνομία δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους δύο αγνοούμενους. «Έτσι δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση, αλλά δύο άλλοι που απελευθερώθηκαν είναι σοβαρά τραυματισμένοι», πρόσθεσε.

Ενώ οι συνθήκες είναι «δύσκολες», ο καιρός είναι «καλός», πρόσθεσε. Επιβεβαιώνοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι ξένοι τουρίστες, είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα που να υποδηλώνει ότι το ταξίδι στο σπήλαιο δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί. «Οι περιηγήσεις στο σπήλαιο πάγου γίνονται σχεδόν όλο το χρόνο», είπε

«Οι οδηγοί που εκτελούν αυτά τα ταξίδια είναι έμπειροι και ισχυροί. Είναι πάντα πιθανό να φανείς άτυχος. Εμπιστεύομαι αυτούς τους ανθρώπους που αξιολογούν την κατάσταση, όταν είναι ασφαλές ή δεν είναι ασφαλές να πας, και έχει γίνει καλή δουλειά εκεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι μια ζωντανή γη, οπότε όλα μπορούν να συμβούν».

Ο αρχηγός της αστυνομίας φέρεται να είπε ότι άνθρωποι στέκονταν σε μια χαράδρα ανάμεσα στα στόμια των σπηλαίων όταν κατέρρευσε ένας τοίχος πάγου.
Το Breidamerkurjökull είναι ένα τμήμα πάγου που εκτείνεται από τον παγετώνα Vatnajökull έως τη λιμνοθάλασσα Jökulsárlón. Φημίζεται για τις σπηλιές πάγου της, με ομάδες που προσφέρουν περιηγήσεις.