Νετανιάχου για τη σύγκρουση με Χεζμπολάχ: «Δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι οι επιθέσεις ενάντια στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο «δεν είναι το τέλος της ιστορίας»
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Λίβανο
Associated Press
6'

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τη Χεζμπολάχ αποτελούν μέρος της επικίνδυνης αύξησης των εχθροπραξιών, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μεγάλη σύγκρουση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής «δεν ήταν το τέλος της ιστορίας», καθώς οι δύο πλευρές αντάλλαξαν τα πιο σφοδρά πυρά τους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αυξάνοντας τους φόβους για συνολική περιφερειακή σύγκρουση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιες περαιτέρω ενέργειες, εάν υπάρχουν, σχεδιάζονται, αλλά πρότεινε ότι οι κινήσεις του Ισραήλ θα αποσκοπούν στην «αλλαγή της κατάστασης στον βορρά». Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) χρησιμοποίησαν 100 μαχητικά αεροσκάφη και έπληξαν περισσότερες από 40 θέσεις εντός του Λιβάνου σε διάστημα επτά ωρών. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι επιδρομές «κατέστρεψαν χιλιάδες ρουκέτες μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι είχαν σχεδιαστεί για να επιτεθούν στους πολίτες μας και τις δυνάμεις μας στη Γαλιλαία» στο βόρειο Ισραήλ. Είπε επίσης ότι ο Ισραηλινός Στρατός «αναχαίτισε όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ σε στρατηγικό στόχο στο κέντρο της χώρας».

Ο Νετανιάχου δεν κατονόμασε τον στόχο, αλλά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τον περιέγραψε ως «μια στρατιωτική βάση πληροφοριών 110 χιλιομέτρων εντός του ισραηλινού εδάφους» λίγο έξω από το Τελ Αβίβ, μια προφανής αναφορά στη στρατιωτική βάση Glilot, όπου βρίσκεται η υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ και οι υπηρεσίες πληροφοριών, όπως το τμήμα ηλεκτρονικής επιτήρησης Unit 8200.

Δύο μαχητές της Χεζμπολάχ και ένας μαχητής μιας συμμαχικής ομάδας σκοτώθηκαν στις επιδρομές στον Λίβανο. Ένας αξιωματικός του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σκοτώθηκε και δύο άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σε σκάφος στα ανοικτά των ακτών του βόρειου Ισραήλ, το οποίο χτυπήθηκε από αναχαιτιστικό πύραυλο Iron Dome.

Το βράδυ της Κυριακής, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο «Μ90» στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στις «ισραηλινές σφαγές κατά αμάχων», όπως είπε. Το IDF είπε ότι οι σειρήνες ήχησαν στο Rishon LeTsiyon, περίπου 15 μίλια νότια του Τελ Αβίβ, αλλά ο πύραυλος προσγειώθηκε «σε ανοιχτή περιοχή».

Αξιωματούχος της Χαμάς είπε επίσης το βράδυ της Κυριακής ότι απέρριψε τους νέους ισραηλινούς όρους που τέθηκαν στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θέτοντας περαιτέρω αμφιβολίες για τις πιθανότητες μιας σημαντικής προόδου στην τελευταία προσπάθεια που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. «Δεν θα δεχτούμε συζητήσεις για ανακλήσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή για νέους όρους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa την Κυριακή.

Σε ομιλία του νωρίτερα την Κυριακή, ο Νασράλα υποβάθμισε τον αντίκτυπο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και παρουσίασε την αεροπορική επίθεση της Χεζμπολάχ, που είχε σκοπό να εκδικηθεί τη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή τον περασμένο μήνα, ως επιτυχία.

Ο Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ είχε χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Katyusha για να αποσπάσει την προσοχή του συστήματος αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ από μαζικές επιθέσεις drone. Πρόσθεσε ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εμπλέκονται είχαν εκτοξευθεί επιτυχώς και είχαν εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο, αλλά δεν είπε πόσα έφτασαν στο στόχο τους, αν πράγματι έφτασαν.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι η λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή είχε αποφασίσει να μην απαντήσει στη δολοφονία του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στο τέλος Ιουλίου, με επιθέσεις σε Ισραηλινούς αμάχους ή υποδομές, αλλά να επικεντρωθεί σε αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους.

Πρόσθεσε ότι το οπλοστάσιο των κατευθυνόμενων πυραύλων της Χεζμπολάχ δεν είχε χρησιμοποιηθεί και δεν είχε καταστραφεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, επομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. «Εάν τα αποτελέσματα δεν φανούν αρκετά, θα απαντήσουμε άλλη φορά», είπε ο Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία.

Ενώ ο Νετανιάχου και ο Νασράλα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ανταλλαγών πέρα ​​από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, το Reuters επικαλέστηκε δύο ανώνυμους διπλωμάτες να λένε ότι και οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε επαφή για να επιβεβαιώσουν ότι η καθεμία θεώρησε ότι η ανταλλαγή «ολοκληρώθηκε» και ότι καμία δεν ήθελε πόλεμο πλήρους κλίμακας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, τόνισε επίσης ότι η χώρα του δεν επιθυμεί συνολική σύγκρουση, αν και «θα ενεργήσει σύμφωνα με τις εξελίξεις στο έδαφος».

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Νετανιάχου βρίσκεται υπό επίμονη πολιτική πίεση να δημιουργήσει συνθήκες στο βόρειο Ισραήλ για να επιστρέψουν στα σπίτια τους 80.000 εκτοπισμένοι κάτοικοι. Είχαν εκδιωχθεί από ρουκέτες και πυρά της Χεζμπολάχ σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Χαμάς, αφού η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική της επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

«Ο Νασράλα στη Βηρυτό και ο [ανώτατος ηγέτης του Ιράν] Χαμενεΐ στην Τεχεράνη πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα για την αλλαγή της κατάστασης στο βορρά και την επιστροφή των κατοίκων μας με ασφάλεια στα σπίτια τους», είπε ο Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή. «Και επαναλαμβάνω – αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας».

Στρατιωτικοί παρατηρητές στο Ισραήλ πιστεύουν ότι ορισμένοι στρατηγοί του Ισραηλινού Στρατού και ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ τάσσονται υπέρ των περαιτέρω επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών θέσεων της Χεζμπολάχ μετά την προφανή επιτυχία της Κυριακής.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους ενάντια στην απειλή της Χεζμπολάχ, ενώ προτρέπουν σε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος. Ο Σον Σάβετ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ισραήλ και τον Λίβανο. (...) Υπό τις οδηγίες του, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επικοινωνούν συνεχώς με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περιφερειακή σταθερότητα», πρόσθεσε.