Κρίση στη Μέση Ανατολή: Το πετρέλαιο θα παραμείνει ψηλά λόγω φόβων ευρύτερης ανάφλεξης
Στα ύψη θα παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν αναλυτές. «Η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στην προμήθεια πετρελαίου του Ιράν και τις σχετικές υποδομές, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο το 3% - 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.
Ο Νταρ προβλέπει ότι το Brent θα διαπραγματεύεται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι τον Σεπτέμβριο λόγω των μειωμένων προοπτικών εκεχειρίας στη Γάζα και των αναμενόμενων ιρανικών αντιποίνων κατά του Ισραήλ. Ο Σέντρικ Τσέχαμπ, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής παγκόσμιου ρίσκου στην ερευνητική εταιρεία BMI, είπε ότι η ανταλλαγή πυρών την Κυριακή δεν σημαίνει ότι επίκειται ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος».
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα αφού η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε στόχους στον Λίβανο με περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη προτού η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν εκτοξεύσει περισσότερους από 320 ρουκέτες στο Ισραήλ. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 0,75% στα 75,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Brent σημείωσε άνοδο 0,67% στα 79,55 δολάρια.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ είπε ότι τα χτυπήματα ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή Φουάντ Σουκρ από το Ισραήλ στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα. Το Ισραήλ είπε ότι τα προληπτικά του πλήγματα είχαν ως στόχο να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη επίθεση από τη Χεζμπολάχ, ανέφερε το Reuters.
«Ενώ οι προσδοκίες της αγοράς επικεντρώνονται στην επίθεση του Ιράν και στον κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι εξίσου σημαντική. Και η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στην προμήθεια πετρελαίου του Ιράν και τις σχετικές υποδομές, που θα έθετε σε κίνδυνο το 3-4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», είπε ο Νταρ.
Μιλώντας στο «Squawk Box Asia» του CNBC, ο Τσέχαμπ είπε ότι «αυτό που ήθελε να κάνει η Χεζμπολάχ, αυτό που ήθελε να κάνει το Ιράν, ήταν ουσιαστικά να επιτρέψουν την αποτροπή. Έτσι, θέλουν να ασκήσουν αυτή την αποτροπή και το έχουν κάνει». Αν και υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, υπάρχει ακόμα περιθώριο για αποκλιμάκωση, πρόσθεσε.
Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ιρανοί ηγέτες «δεν θέλουν η σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο και να κλιμακωθεί... μην ξεχνάτε, το Ιράν έχει έναν νέο πρόεδρο που δεν έχει δοκιμαστεί και η ιδέα είναι να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, αλλά όχι απαραίτητα να εμπλακεί σε απευθείας σύρραξη»
Ενώ ο Νταρ συμφώνησε με την άποψη του Τσέχαμπ ότι τα γεγονότα της Κυριακής είναι απίθανο να είναι καταλύτης για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή, επεσήμανε ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη αντιδράσει εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια , του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα.
Ο Νταρ είπε επίσης ότι η πρόοδος των συνομιλιών εκεχειρίας στη Γάζα θα είναι ένας δείκτης για το πώς το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς θα ερμηνεύσουν τις εξελίξεις. Σύμφωνα με το Reuters δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες της Κυριακής σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, με τις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας να λένε ότι ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ συμφώνησαν στις προτάσεις που υποβλήθηκαν από μεσολαβητές στο Κάιρο.
Ο Νταρ πρόσθεσε οτι ενώ η κλιμάκωση πλήττει τις συνομιλίες εκεχειρίας, το γεγονός ότι το Ισραήλ κατάφερε να ματαιώσει τη Χεζμπολάχ «μπορεί να αναγκάσει το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να παραδεχτούν ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε θέση ισχύος, ιδιαίτερα με την υποστήριξη των ΗΠΑ»
Προβλέπει επίσης ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα διαπραγματεύονται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι τον Σεπτέμβριο, με περισσότερες πιθανότητες ανοδικής πορείας εάν μειωθούν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα και καθώς τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι ακόμα «στα χαρτιά». «Ευρύτερα, ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα εμπλέξει μόνιμα το Ιράν παραμένει παράγοντας κινδύνου για τις προβλέψεις μας».