Ανατροπή στο ναυάγιο του Bayesian: Ερευνούν τον καπετάνιο του σκάφους για ανθρωποκτονία

Τον καπετάνιο του υπερπολυτελούς σκάφους Bayesian που ναυάγησε στα ανοικτά της Σικελίας εν μέσω καταιγίδας θα ερευνήσουν οι ιταλικές Αρχές

Ανατροπή στο ναυάγιο του Bayesian: Ερευνούν τον καπετάνιο του σκάφους για ανθρωποκτονία
AP
3'

Οι εισαγγελείς στην Ιταλία ξεκίνησαν επίσημη έρευνα για τον καπετάνιο του σούπερ γιοτ Bayesian, αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών, που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας Mάικ Λιντς την κόρη του και πέντε ακόμη ανθρώπους.

Ο καπετάνιος Τζέιμς Κάτφιλντ, ένας 51χρονος Νεοζηλανδός, ερευνάται για ανθρωποκτονία και ναυάγιο, αναφέρουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera. Το να τεθεί υπό έρευνα στην Ιταλία δεν συνεπάγεται ενοχή και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακολουθήσουν επίσημες κατηγορίες.

Έξι επιβάτες - συμπεριλαμβανομένου του Λιντς και της 18χρονης κόρης του Χάνα πέθαναν μαζί με τον σεφ Ρεκάλντο Τόμας μετά την ανατροπή του σκάφους αναψυχής με βρετανική σημαία τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Εκατοντάδες άνθρωποι στην αλιευτική κοινότητα Porticello της Σικελίας έκαναν μια οδυνηρή αναζήτηση υπό το φως των κεριών για τα θύματα χθες το βράδυ, καθώς ένας πρώην πεζοναύτης που φρουρούσε τον Λιντς ενώ βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό είπε ότι η εμπειρία του «αλλάξε τη ζωή».

Ένα καιρικό φαινόμενο γνωστό ως downburst φέρεται να έπαιξε ρόλο. Συμβαίνει όταν ο αέρας κινείται προς τα κάτω από τη βάση του σύννεφου, παράγοντας μια ισχυρή ριπή ανέμου που φυσάει προς το έδαφος. Όταν φτάνει στο έδαφος, ο άνεμος εξαπλώνεται, φυσώντας απρόβλεπτα προς τα έξω προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ενώ το γιοτ είχε πληγεί από το πολύ ξαφνικό μετεωρολογικό συμβάν, είναι εύλογο ότι είχαν διαπραχθεί εγκλήματα πολλαπλής ανθρωποκτονίας και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια, δήλωσε το Σάββατο ο γενικός εισαγγελέας του Termini Imerese, Ambrogio Cartosio. Η ναυτική νομοθεσία δίνει στον καπετάνιο την πλήρη ευθύνη για το πλοίο και το πλήρωμα, καθώς και την ασφάλεια όλων των επιβατών.

Οι εισαγγελείς στην Ιταλία έχουν ανακρίνει στο παρελθόν τον Κάτφιλντ, ο οποίος είπε ότι ήταν «εξαιρετικά συνεργάσιμος». Άλλα μέλη του πληρώματος του Bayesian παρέμειναν οικειοθελώς στην Ιταλία για να βοηθήσουν την έρευνα.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, όπου αποκαλύφθηκε ότι τα θύματα δεν κατάφεραν να δραπετεύσουν καθώς μπορεί να κοιμόντουσαν. Είχαν σκαρφαλώσει στη μία πλευρά του πλοίου αναζητώντας θύλακες αέρα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια επιβίωσης, με τη Χάνα -που είχε κερδίσει μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- να πεθαίνει μόνη σε μια καμπίνα.

Δεκαπέντε από τα 22 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο - συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της Hannah Angela Bacares, 57 ετών - κατάφεραν να διαφύγουν με μια σωσίβια σχεδία.

Η ακτοφυλακή λέει ότι δεν είχε εκδοθεί προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλο εκείνο το βράδυ, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, και ο καπετάνιος του πλοίου φέρεται να είπε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica για την ξαφνική αλλαγή του καιρού: «Δεν το είδαμε να έρχεται».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή