Οι πολιτικές για το κλίμα δεν λειτουργούν - Μόλις 63 από τις 1.500 μείωσαν τις εκπομπές αερίου

Η πιο επιτυχημένη από τις πολιτικές περιελάμβανε ένα μείγμα εργαλείων πολιτικής για την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και των επιχειρήσεων

Οι πολιτικές για το κλίμα δεν λειτουργούν - Μόλις 63 από τις 1.500 μείωσαν τις εκπομπές αερίου
Smoke from wildfires fills the air in Ribeirao Preto, Sao Paulo state, Sunday, Aug. 25, 2024. (AP Photo/Marcos Limonti)
3'

Από τις συνολικά 1.500 πολιτικές για το κλίμα σε 41 χώρες λειτούργησαν πραγματικά μόλις 63 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μελέτη.

Διαπιστώθηκε ότι οι επιδοτήσεις και οι κανονισμοί σπάνια λειτούργησαν για τη μείωση των εκπομπών, εκτός εάν συνδυάζονταν με στρατηγικές που βασίζονται στις τιμές που στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και των επιχειρήσεων .

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science , χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο AI σε μία βάση δεδομένων περιβαλλοντικών συνταγών που συντάχθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μεταξύ 1998 και 2020.

Οι συγγραφείς αξιολόγησαν τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν από τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών, των κτιρίων και της βιομηχανίας κάθε χώρας. Προγραμμάτισαν τον αλγόριθμο ώστε να παραπέμπει σε κάθε πολιτική με επακόλουθες αλλαγές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από κάθε χώρα

Οι ειδικοί για το κλίμα είπαν ότι η μελέτη είναι ένας καλός οδικός χάρτης για τον οποίο λειτουργούν οι πολιτικές και μπορεί να ενημερωθεί για να συμπεριλάβει δεδομένα από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022, ο οποίος χορηγεί περίπου 428 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις, κίνητρα και φορολογικές εκπτώσεις για έργα που σχετίζονται με το κλίμα.

Το 2015, περισσότερα από 190 κράτη υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού , δεσμεύοντας να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ως μέρος της συνθήκης, τα έθνη υποχρεούνται να τεκμηριώσουν πώς θα επιτύχουν μειώσεις εκπομπών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνολικές κλιματικές εκπομπές των εθνών θα υπερβούν τον στόχο του Παρισιού κατά 23 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 έως το 2030.

Οι 63 επιτυχημένες πολιτικές παρεμβάσεις στο σύνολο μείωσαν τις εκπομπές μεταξύ 0,6 δισεκατομμυρίων και 1,8 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων CO2. Η πιο επιτυχημένη από τις πολιτικές περιελάμβανε ένα μείγμα εργαλείων πολιτικής για την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Στις ΗΠΑ, οι εκπομπές από τα οχήματα μειώθηκαν κατά 8% από το 2008 έως το 2010, αφού τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες για τα χιλιόμετρα το 2007 μαζί με μια φορολογική έκπτωση για τους αυτοκινητιστές που αγόρασαν καθαρότερα αυτοκίνητα το 2006, είπε ο Κοχ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας συνδυασμός μιας ανακοινωθείσας σταδιακής κατάργησης των μονάδων άνθρακα, μιας ελάχιστης τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια και αυστηρότερων προτύπων ατμοσφαιρικής ρύπανσης οδήγησε σε μείωση κατά 44% των εκπομπών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2013 και 2020.

Στην Κίνα, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 20% το 2016 από τον βιομηχανικό τομέα σε επτά επαρχίες που ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα εμπορίας εκπομπών το 2013 που περιόρισε τη χρήση ορυκτών καυσίμων, σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή