Bρετανία: Ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου έσβησε 112 κεράκια - Λάμβανε επιστολές από την Ελισάβετ
Ο Τζον Άλφρεντ Τίνισγουντ γεννήθηκε τη χρονιά που βυθίστηκε ο Τιτανικός και έχει ζήσει τη θητεία 24 πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου Ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας στον κόσμο έκλεισε τα 112 στον οίκο φροντίδας του στο Mέρσισάϊντ.
Ο υπεραιωνόβιος Τίνισγουντ, ο οποίος ζει στο Σάουθπορτ, απέδωσε τη μακροζωΐα του στην «τύχη» και είπε ότι δεν ακολούθησε κάποια ειδική δίαιτα, εκτός από την κατανάλωση ψαριού και πατατών κάθε Παρασκευή. Γεννήθηκε το 1912 - την ίδια χρονιά που βυθίστηκε ο Τιτανικός. Έγινε ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας στον κόσμο νωρίτερα φέτος, κληρονομώντας τον τίτλο από τον 114χρονο Χουάν Βιθέντε Πέρεθ από τη Βενεζουέλα, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο.
Ο Tίνισγουντ είχε ήδη τον τίτλο του γηραιότερου άνδρα του Ηνωμένου Βασιλείου, τον οποίο κέρδισε το 2020. Φανατικός οπαδός της Λίβερπουλ, ο Τίνισγουντ γεννήθηκε στην πόλη μόλις 20 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου. Έχει ζήσει σχεδόν όλες τις χαρές και τις νίκες του συλλόγου, συμπεριλαμβανομένων και των οκτώ νικών του Κυπέλλου Αγγλίας.
Γνώρισε τη σύζυγό του, Μπλοντγουεν σε έναν χορό στην πόλη και το ζευγάρι ήταν μαζί για 44 χρόνια πριν εκείνη πεθάνει το 1986. Η κόρη τους, Σούζαν γεννήθηκε το 1943 και πλέον είναι προπάππους. Έχοντας εργαστεί σε διοικητικό ρόλο στο στρατό (Army Pay Corps) είναι ο γηραιότερος βετεράνος στον κόσμο από τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Αργότερα εργάστηκε ως λογιστής για τη Shell και την BP, πριν συνταξιοδοτηθεί το 1972.
Εξακολουθεί να ζει τη ζωή του ως επί το πλείστον χωρίς βοήθεια - διαχειρίζεται μόνος του τα οικονομικά του, παρακολουθεί τις ειδήσεις στο ραδιόφωνο και σηκώνεται από το κρεβάτι κάθε πρωί μόνος του. Δεν μπορεί να περιορίσει την καλή υγεία και τη μακροζωία του σε κάτι περισσότερο από καθαρή τύχη – και ίσως έναν ενεργό τρόπο ζωής στα νεανικά του χρόνια. «Ή ζεις πολύ ή ζεις λίγο και δεν μπορείς να κάνεις πολλά για αυτό», είπε όταν έγινε κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες νωρίτερα φέτος.
«Δεν νιώθω αυτή την ηλικία, δεν ενθουσιάζομαι με αυτό. Ίσως γι' αυτό έφτασα σε αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε. «Απλώς το παίρνω σαν οτιδήποτε άλλο, γιατί έχω ζήσει τόσο πολύ δεν έχω ιδέα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα ιδιαίτερο μυστικό που έχω. Ήμουν αρκετά δραστήριος μικρός, έκανα πολύ περπάτημα. Αν αυτό είχε κάποια σχέση με αυτό, δεν ξέρω. Αλλά για μένα, δεν διαφέρει [από κανέναν]. Καθόλου διαφορετικό».
Αναλογιζόμενος τη μακρά ζωή του, είπε ότι ίσως το κλειδί ήταν να κάνει τα πάντα με μέτρο. «Τρώω ό,τι μου δίνουν, όπως και όλοι οι άλλοι. Δεν έχω ειδική διατροφή», είπε. «Αν πίνεις πολύ ή τρως πολύ ή περπατάς πάρα πολύ, αν κάνεις πολύ από οτιδήποτε, θα υποφέρεις τελικά».
Ο Τίνισγουντ λάμβανε μια κάρτα γενεθλίων κάθε χρόνο από την αείμνηστη βασίλισσα αφού έκλεισε τα 100 το 2012. Ξεπέρασε τη βασιλεία της, παρόλο που γεννήθηκε σχεδόν 14 χρόνια αργότερα. Έχει επίσης ζήσει τη θητεία 24 πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όταν ρωτήθηκε πώς είχε δει τον κόσμο να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του, είπε: «Ο κόσμος, με τον τρόπο του, αλλάζει πάντα. Είναι ένα είδος συνεχιζόμενης εμπειρίας… Γίνεται λίγο καλύτερο, αλλά όχι τόσο πολύ ακόμα. Πηγαίνει με τον σωστό τρόπο.» Όταν ρωτήθηκε η συμβουλή του για τις νεότερες γενιές, είπε: «Να κάνετε πάντα ό,τι καλύτερο μπορείτε, είτε μαθαίνετε κάτι είτε διδάσκετε κάποιον. Δώστε όλα όσα έχετε. Διαφορετικά δεν αξίζει τον κόπο». Ο γηραιότερος άνδρας που καταγράφηκε ποτέ ήταν ο Jiroemon Kimura, από την Ιαπωνία, ο οποίος πέθανε το 2013 σε ηλικία 116 ετών και 54 ημερών.
Ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο είναι η Γιαπωνέζα Tomiko Itooka, η οποία είναι 116 ετών. Ανέλαβε τον τίτλο μόνο αυτόν τον μήνα μετά τη Maria Branyas Morera, η οποία πέθανε στο γηροκομείο της στο Olot, στη βορειοανατολική Ισπανία, σε ηλικία 117 ετών και 168 ημέρες. Το γηραιότερο επαληθευμένο πρόσωπο που έχει καταγραφεί είναι η Γαλλίδα Jeanne Louise Calment, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.