Αυστραλία: Ο νόμος καλύπτει τους εργαζόμενους που αγνοούν μηνύματα και e-mail εκτός ωραρίου

Οι Αυστραλοί εργαζόμενοι απoκτούν πλέον το νόμιμο δικαίωμα να αγνοούν τα email και τις τηλεφωνικές κλήσεις από τα αφεντικά τους εκτός των ωρών εργασίας
2'

Η Αυστραλία δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να αγνοούν τις κλήσεις και τα email από τους προϊσταμένους τους, εκτός ωραρίου. Είνα η τελευταία σε μία σειρά χωρών που πέρασαν νομοθεσία η οποία παρέχει «δικαίωμα αποσύνδεσης» εκτός των ωρών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν και με τον νόμο να αγνοούν e-mail ή μηνύματα προϊσταμένων σε ώρες εκτός δουλειάς, χάρη στο «δικαίωμα στην αποσύνδεση». «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους», δήλωσε η Μισέλ Ο’ Νιλ πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Συνδικάτων.

Οι Αυστραλοί θα μπορούν «να περνούν χρόνο με τους δικούς τους χωρίς να έχουν το άγχος ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντούν συνεχώς σε παράλογα επαγγελματικά τηλεφωνήματα και μηνύματα», πρόσθεσε. Με βάση τον νέο νόμο, που είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι μπορούν «να αρνούνται να ελέγχουν, να διαβάζουν ή να απαντούν» στις απόπειρες επικοινωνίας των εργοδοτών τους ή κάποιου τρίτου, όπως ενός πελάτη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους αν δεν πρόκειται για ένα «λογικό» αίτημα.

Ο εν λόγω νόμος είναι η απάντηση της Αυστραλίας στη ασάφεια των ορίων μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των ανθρώπων, εν μέσω της αυξανόμενης εξάρτησης των εργοδοτών από τις ψηφιακές επικοινωνίες και της δημοτικότητας της εξ αποστάσεως εργασίας μετά την πανδημία της COVID-19.

Η ένωση εργοδοτών Australian Industry Group αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας «τους νόμους για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» βιαστικούς, κακοσχεδιασμένους και πολύ δυσνόητους». «Το λιγότερο, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι δεν θα είναι πλέον βέβαιοι αν μπορούν να δεχθούν ή να κάνουν ένα τηλεφώνημα εκτός ωρών εργασίας για να προτείνουν υπερωριακή εργασία», πρόσθεσε.

«Ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους να ενημερωθούν για το δικαίωμα στην αποσύνδεση και να υιοθετήσουν μια λογική προσέγγιση για την εφαρμογή του», σχολίασε η Άνα Μπουθ του Fair Work Ombudsman (FWO), ενός ανεξάρτητου θεσμού αρμόδιου να ελέγχει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Οι μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερους από 15 εργαζόμενους έλαβαν επιπλέον διορία και θα πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο από τις 26 Αυγούστου 2025. Το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία το 2017, στην Ισπανία το 2018 και στο Βέλγιο το 2022.