«Πόντιος Πιλάτος» ο Μακρόν για τη σύλληψη του ιδρυτή του Telegram - Δεν είναι πολιτική απόφαση

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Γαλλίας από τη σύλληψη του Mr.Telegram το περασμένο Σαββάτο στο Παρίσι
Associated Press
2'

Σε μία δήλωση απεμπλοκής από τις ευθύνες προχώρησε ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, μετά τη σύλληψη το Σάββατο του δισεκατομμυριούχου Παβέλ Ντουρόφ σε αεροδρόμιο του Παρισιού, που προκάλεσε την οργή της Μόσχας.

Ο Μακρόν στη δήλωσή του είπε πως « η σύλληψη του προέδρου του Telegram σε γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν».

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η Γαλλία είναι αφοσιωμένη στην ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα», έίπε μεταξύ άλλων ο Μακρόν και πρόσθεσε «σ' ένα κράτος δικαίου, στα κοινωνικά δίκτυα όπως και στην πραγματική ζωή, οι ελευθερίες ασκούνται εντός ενός πλαισίου που θεσπίζει ο νόμος για την προστασία των πολιτών και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».

Ο Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου μετά την άφιξη του ιδιωτικού του τζετ στο Παρίσι. Η σύλληψή του έγινε στο πλαίσιο έρευνας για μια σειρά κατηγοριών, όπως συνέργεια στην κράτηση και διανομή παιδικής πορνογραφίας, συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία του Παρισιού.

Η έρευνα ξεκίνησε «εναντίον αγνώστου προσώπου» και δεν στόχευε συγκεκριμένα τον Ντουρόφ, είπε ο εισαγγελέας. Ο επικεφαλής της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση.

Σε ανακοίνωσή της, η Telegram ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της - Ρωσικής καταγωγής, αλλά με υπηκοότητες τόσο τη γαλλική, όσο και των Εμιράτων - δεν είχε «τίποτα να κρύψει» και ότι η εταιρεία συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Εξέχουσες φωνές, τόσο στον κλάδο της τεχνολογίας όσο και στους επίσημους ρωσικούς κύκλους, έσπευσαν να αντιδράσουν στη σύλληψη του Ντούροφ.

Ο Ρώσος γερουσιαστής Alexei Pushkov χαρακτήρισε τη Γαλλία «φιλελεύθερη δικτατορία» που «δεν ανέχεται άτομα που διεκδικούν ελευθερία» σε μια ανάρτηση στο Telegram.

«#FreePavel», δημοσίευσε ο ιδιοκτήτης του X, Elon Musk, στη δική του πλατφόρμα.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Αμερικανός πληροφοριοδότης με έδρα τη Ρωσία, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «κατέβηκε στο επίπεδο της σύλληψης ομήρων ως μέσο για την απόκτηση πρόσβασης σε ιδιωτικές επικοινωνίες».