Μακρόν: «Όχι» στην πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μόνο από την αριστερά - Πολιτικό αδιέξοδο
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), η οποία κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα. Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία χρειάζεται θεσμική σταθερότητα και η αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.
Το NFP, το οποίο πρότεινε τη σχετικά άγνωστη δημόσια υπάλληλο Λουσί Καστέτς ως υποψήφια πρωθυπουργό, ως απάντηση κάλεσε σε διαδηλώσεις στους δρόμους και ζήτησε την παραπομπή του Μακρόν. Οι κεντρώοι του κατέκτησαν τη δεύτερη θέση τον Ιούλιο και ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα ξεκινήσει νέες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κομμάτων σήμερα Τρίτη (27.8) προτρέποντας την αριστερά να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Καμία ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, με το NFP να κερδίζει περισσότερες από 190 έδρες, την κεντρώα συμμαχία Ensemble του Μακρόν 160 και τον ξενοφοβικό Εθνικό Συναγερμό (RN) 140. Έκτοτε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση κυβερνά τη Γαλλία, ακόμη και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, προκαλώντας την οργή του NFP.
Ο Μακρόν έχει συνομιλίες για μια νέα κυβέρνηση και είπε ότι θα συνεχίσει να το κάνει.
«Η ευθύνη μου είναι η χώρα να μην είναι μπλοκαρισμένη ούτε αποδυναμωμένη», τόνισε. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές δεν έχουν προτείνει ακόμη τρόπους συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είναι τώρα στο χέρι τους να το κάνουν», πρόσθεσε.
Όμως, εμφανώς απέτυχε να αναφέρει ένα από τα κύρια στοιχεία που απαρτίζουν το NFP, το σκληρό αριστερό κίνημα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI). Το LFI αντέδρασε με οργή στα λόγια του προέδρου, με τον εθνικό συντονιστή Manuel Bompard να τα περιγράφει ως «απαράδεκτο αντιδημοκρατικό πραξικόπημα».
Ο κομμουνιστής ηγέτης Φαμπιέν Ρουσέλ είπε στο BFM TV ότι ο Μακρόν επρόκειτο να προκαλέσει μια «σοβαρή κρίση στη χώρα μας», ενώ η ηγέτης των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ δήλωσε στο X ότι τα τρία τέταρτα του γαλλικού λαού επιθυμούν «πολιτική ρήξη με τον Μακρονισμό».
Ο αριστερός συνασπισμός αρνήθηκε προηγουμένως να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαβουλεύσεις εκτός και αν συζητηθεί η υποψηφιότητα της Καστέτς για την πρωθυπουργία. Ωστόσο, η 37χρονος οικονομολόγος είναι μη εκλεγμένη και θεωρείται μια απίθανη προεδρική επιλογή.
Τόσο το Ensemble όσο και το RN έχουν ορκιστεί να καταψηφίσουν υποψηφίους από το NFP. Μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν τη Δευτέρα, οι ηγέτες του RN, Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά, περιέγραψαν το NFP ως «κίνδυνο» για τη Γαλλία. Μεταξύ άλλων ονομάτων που συζητήθηκαν στους πολιτικούς κύκλους είναι ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και ο Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος είναι περιφερειακός ηγέτης από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους