Εφιαλτικό σενάριο: Ποιος θα κερδίσει σε έναν πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ

Οι ειδικοί εξέτασαν μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για την Ταϊβάν

Εφιαλτικό σενάριο: Ποιος θα κερδίσει σε έναν πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ
3'

Oι ειδικοί προειδοποιούν για εφιαλτικό σενάριο και τους τρομακτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε ένα πιθανό σενάριο πυρηνικού πολέμου ΗΠΑ εναντίον Κίνας.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν φυσικά καταστροφικό για όλους. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους ειδικούς του Κέντρου Νέα Αμερικανικής Ασφάλειας (CNAS) με έδρα την Ουάσιγκτον να εξετάσουν τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν πόλεμο για την Ταϊβάν σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Οι εμπειρογνώμονες Andrew Metrick, Philip Sheers και Stacie Pettyjohn δήλωσαν στο Economist ότι σε ένα σενάριο στο οποίο ο πόλεμος για την Ταϊβάν θα συνεχιζόταν επί 45 ημέρες, η Κίνα θα έμπαινε στον πειρασμό να υποτάξει τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα. Τα όπλα που θα χρησιμοποιούσαν είναι μικρότερα πυρηνικά «θεάτρου» τα οποία έχουν μικρότερο πεδίο καταστροφής και μικρότερο βεληνεκές.

Τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καθώς, 45 ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τα αποθέματα μη πυρηνικών όπλων.

Στόχοι θα ήταν επομένως μέρη όπως οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, όπως το Γκουάμ και η Kwajalein, όπου εδρεύουν πολλά από τα αεροπλανοφόρα της Αμερικής.

Το CNAS δήλωσε: «Η γραμμή μεταξύ των τακτικών πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης και των συμβατικών όπλων ακριβείας όσον αφορά τόσο τα επιχειρησιακά τους αποτελέσματα όσο και τον αντιληπτό αντίκτυπο είναι θολή».

Ουσιαστικά, η Κίνα μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει βόμβες μεγέθους Χιροσίμα για να επιτεθεί στις ΗΠΑ σε ένα πολεμικό σενάριο για να καταστρέψει εντελώς μεγάλο μέρος της στρατιωτικής υποδομής τους στον Ειρηνικό, όχι απαραίτητα για να αφανίσει εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Αλλά το καταστροφικό φορτίο μιας πυρηνικής βόμβας σημαίνει επίσης ότι σχεδόν πάντα αναμένονται απώλειες αμάχων.

Ευτυχώς, υπάρχει κάποια ελπίδα σε αυτό το σενάριο ότι ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που ενδεχομένως θα πυροδοτήσει έναν ευρύτερο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα βυθίσει ολόκληρο τον πολιτισμό στο βούρκο του θανάτου και της καταστροφής καθώς χιλιάδες «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα θα εκτοξεύονται το ένα εναντίον του άλλου. Η χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων, μεγαλύτερων όπλων με μεγαλύτερο βεληνεκές, πιθανότατα θα εξαφάνιζε εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Κίνα έχει εδώ και καιρό την ενοποίηση με την Ταϊβάν, γνωστή και ως Δημοκρατία της Κίνας (ROC), ως έναν από τους βασικούς της στόχους.

Η Κίνα αξιώνει το δημοκρατικά διοικούμενο νησί της Ταϊβάν ως δική της επικράτεια, την οποία θα θέσει υπό τον έλεγχό της με τη βία, αν χρειαστεί, και έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της απειλές τα τελευταία χρόνια. Το Πεκίνο αντιπαθεί ιδιαίτερα τον νέο πρόεδρο της Ταϊβάν Lai Ching-te, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του νωρίτερα φέτος και τον οποίο το Πεκίνο έχει αποκαλέσει αυτονομιστή.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον στρατό του ότι πρέπει να είναι έτοιμος να εισβάλει στο νησί μέχρι το 2027, σύμφωνα με τον Independent.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα ποια θα είναι η απάντησή τους, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας. Δεν είναι σαφές αν ένα τέτοιο σενάριο θα περιλάμβανε στρατεύματα στο έδαφος.

Αυτόν τον μήνα, ο στρατός της Ταϊβάν εκτόξευσε πυραύλους εδάφους-αέρος σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά ως απάντηση στην αυξανόμενη στρατιωτική πίεση από την Κίνα. Μεταξύ των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν ήταν οι εγχώριας κατασκευής αντιβαλλιστικοί πύραυλοι Sky Bow III της Ταϊβάν μαζί με τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Patriot PAC II και τους πυραύλους επιφανείας-αέρος Standard.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
12:16ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ζαχάρω