Πλημμυρίζει τις θάλασσες της Μεσογείου ο πυροσκώληκας

Μεσόγειος: Ο πυροσκώληκας μπορεί να προκαλέσει οίδημα, κνησμό και πυρετό στους ανθρώπους με τις τοξίνες του

Πλημμυρίζει τις θάλασσες της Μεσογείου ο πυροσκώληκας
1'

Ο πυροσκώληκας έχει εγκατασταθεί στις θάλασσες των Καναρίων Νήσων και όπως αναφέρει η El Mundo, αυτό το καλοκαίρι υπήρξαν έως και 230 εμφανίσεις αυτού του αδηφάγου ζώου που μπορεί να προκαλέσει οίδημα, κνησμό και πυρετό στους ανθρώπους με τις τοξίνες του.

Η γενική αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας προκαλεί τον πολλαπλασιασμό του πυροσκώληκα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Όμως, αυτό το χωροκατακτητικό είδος έχει εγκατασταθεί και στον Ατλαντικό , συγκεκριμένα στις Κανάριες Νήσους , όπου φέτος έγιναν 230 θεάσεις, σύμφωνα με το Δίκτυο Παρατήρησης Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στα Κανάρια Νησιά (REDPROMAR). Δεν είναι νέο πρόβλημα, αλλά φαίνεται να αυξάνεται.

Αυτά τα αδηφάγα αρπακτικά μοιάζουν με σαρανταποδαρούσες και τρώνε τα πάντα, από κοράλλια μέχρι ψάρια που πιάνονται σε δίχτυα ψαρέματος. Αλλά είναι επίσης επικίνδυνα για τον άνθρωπο, καθώς αυτά τα θαλάσσια σκουλήκια από την οικογένεια των Αμφινομιδών , έχουν τοξίνες στις τρίχες τους που προκαλούν οίδημα, κνησμό και πυρετό.

Τα πυροσκώληκα είναι πολύχρωμα και έχουν κατά μέσο όρο μήκος μεταξύ 20 και 30 εκατοστών, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και το ένα μέτρο.

Μέχρι πρόσφατα, τα πυροσκώληκα ήταν πολυάριθμα μόνο στη Διώρυγα του Σουέζ , αλλά τώρα που τα νερά της Μεσογείου θερμαίνονται, έχουν αυξηθεί σημαντικά στις θάλασσες της Σικελίας, της Καλαβρίας και της Απουλίας. Πολλά δείγματα έχουν επίσης παρατηρηθεί στην ισπανική Μεσόγειο και για αρκετό καιρό έχει γίνει επίσης ένα άλλο χωροκατακτητικό είδος στα Κανάρια Νησιά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή