Βραζιλία: «Βλέπουν» εμπρησμούς για το ρεκόρ πυρκαγιών στο Σάο Πάολο

Τα στοιχεία της διαστημικής υπηρεσίας Inpe δείχνουν ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο ήταν υψηλότερος από κάθε άλλο Αύγουστο
AP
2'

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βραζιλία δηλώνουν ότι υποψιάζονται ότι «εγκληματίες» βρίσκονται πίσω από έναν αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις της πολιτείας Σάο Πάολο.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Προστασίας και Πολιτικής Άμυνας της Βραζιλίας, Γουλνέι Γουλφ, δήλωσε ότι το 99,9% των πυρκαγιών στην πολιτεία έχει προκληθεί από ανθρώπινη δράση.

Είπε ότι δεν υπήρχαν κεραυνοί ή καλώδια υψηλής τάσης που έπεσαν, τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών.

Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα χαρακτήρισε την κατάσταση «ασυνήθιστη», λέγοντας ότι η ομάδα της δεν είχε δει τόσες πολλές πυρκαγιές να αναφλέγονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ταυτόχρονα.

Οι αξιωματούχοι δεν είπαν ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο αυτών που έβαλαν τις φωτιές, αλλά δήλωσαν ότι το γεγονός ότι είχαν ξεσπάσει ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη της πολιτείας υποδεικνύει ότι είχαν τεθεί σκόπιμα.

Τα στοιχεία της διαστημικής υπηρεσίας Inpe δείχνουν ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο Σάο Πάολο τον Αύγουστο ήταν υψηλότερος από κάθε άλλο Αύγουστο από τότε που άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1998.

Η υπηρεσία έχει καταγράψει 5.281 μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, έναντι 1.104 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 20.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί. Μεγάλα χωράφια ζαχαροκάλαμου είναι μεταξύ αυτών που ισοπεδώθηκαν.

Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο Ταρσίσιο ντε Φρέιτας δήλωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και η χαμηλή υγρασία σήμαιναν ότι οι φλόγες εξαπλώθηκαν ιδιαίτερα γρήγορα.

Αρκετές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Σάο Πάολο και η πρωτεύουσα Μπραζίλια, τυλίχθηκαν σε καυστικό καπνό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πρόσθεσε ότι οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να σβήσουν τις πυρκαγιές από τη Δευτέρα, αλλά δήλωσε ότι 48 δήμοι θα παραμείνουν σε μέγιστη επιφυλακή για να αποτρέψουν το ξέσπασμα νέων πυρκαγιών.

Πηγή: BBC