Πάβελ Ντουρόφ: Στο ναδίρ οι σχέσεις Ρωσίας - Γαλλίας για τη σύλληψη του Mr.Telegram

Η κράτηση του Ντουρόφ παρατάθηκε χθες κατά 48 ώρες, ωστόσο αύριο είτε θα πρέπει είτε να του απαγγείλουν κατηγορίες, είτε να τον αφήσουν ελεύθερο
AP
2'

Στο πιο χαμηλό σημείο τους βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Παρισιού, εξαιτίας της σύλληψης του ρωσικής καταγωγής αφεντικού του Telegram, Πάβελ Ντουρόφ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την απόφαση για παράταση της κράτησης του δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας μέχρι την Τετάρτη.

Ο Ντουρόφ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα εκτός από τη ρωσική, τη γαλλική και των Εμιράτων, συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Παρισιού το Σάββατο, στο πλαίσιο έρευνας για εγκλήματα που σχετίζονται με εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, διακίνηση ναρκωτικών και δόλιες συναλλαγές στην πλατφόρμα, δήλωσαν Γάλλοι εισαγγελείς τη Δευτέρα. Παραμένει ασαφές αν γνώριζε για την απειλή σύλληψης στη Γαλλία.

Οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να την αποσταθεροποιήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ως απάντηση στην πιο επιθετική στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας - ισχυρισμοί που η Ρωσία έχει αρνηθεί.

Η κράτηση του Ντουρόφ παρατάθηκε χθες κατά 48 ώρες, ωστόσο αύριο είτε θα πρέπει είτε να του απαγγείλουν κατηγορίες, είτε να τον αφήσουν ελεύθερο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στον Ντούροφ όλη την απαραίτητη βοήθεια δεδομένης της ρωσικής υπηκοότητάς του, αλλά ότι η γαλλική υπηκοότητά του περιπλέκει την κατάσταση.

Η σύλληψη του Durov πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο, με τον ιδιοκτήτη του X, Elon Musk, να λέει ότι το δικαίωμα στην έκφραση στην Ευρώπη δέχεται επίθεση. Υπογραμμίζει επίσης μια κίνηση από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν μια σκληρότερη γραμμή για την αστυνόμευση της παράνομης δραστηριότητας που ανθεί σε ορισμένες πλατφόρμες. Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας ανέστειλε για λίγο το Telegram σε εθνικό επίπεδο το 2022 λόγω της μη συμμόρφωσής του με δικαστικές εντολές.

Με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες, το Telegram έχει ιδιαίτερη επιρροή στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη σύλληψη του Ντούροφ.Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι γνωστός ως φανατικός χρήστης της εφαρμογής, δήλωσε ότι η σύλληψη δεν ήταν «σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση».