Η Ρωσία αποσαφηνίζει το πυρηνικό δόγμα - Ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για το 2020 ορίζει πότε ο πρόεδρός της θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικού όπλου
2'

Η Ρωσία είπε ότι η Δύση παίζει με τη φωτιά εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία επιτέθηκε στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου και έχει σκάψει ένα κομμάτι εδάφους στη μεγαλύτερη ξένη επίθεση στη Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα υπάρξει μια άξια απάντηση από τη Ρωσία στην επίθεση.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός Εξωτερικών του Πούτιν για περισσότερα από 20 χρόνια, είπε ότι η Δύση επιδιώκει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και «ζητά προβλήματα» εξετάζοντας τα ουκρανικά αιτήματα για χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση όπλων που προμηθεύονται από το εξωτερικό. Από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός πολύ ευρύτερου πολέμου που εμπλέκει τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, αν και έχει πει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί σύγκρουση με τη συμμαχία ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώνουμε τώρα για άλλη μια φορά ότι το παιχνίδι με τη φωτιά - και είναι σαν μικρά παιδιά που παίζουν με σπίρτα - είναι πολύ επικίνδυνο για τους ενήλικες θείους και τις θείες που τους εμπιστεύονται πυρηνικά όπλα σε μια ή την άλλη δυτική χώρα», είπε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Οι Αμερικανοί συνδέουν κατηγορηματικά τα όσα λέγονται για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως κάτι που εάν συμβεί, θα επηρεάσει αποκλειστικά την Ευρώπη», είπε ο Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία «αποσαφηνίζει» το πυρηνικό της δόγμα.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για το 2020 ορίζει πότε ο πρόεδρός της θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικού όπλου: γενικά ως απάντηση σε επίθεση που χρησιμοποιεί πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ή συμβατικά όπλα «όταν η ίδια η ύπαρξη του κράτους τίθεται υπό απειλή».