Κόβει τα κινητά από τα σχολεία για τα παιδιά κάτω των 15 ετών η Γαλλία

Στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από μαθητές κάτω των 15 ετών προχωρά η Γαλλία. Το σχέδιο «ψηφιακού αποκλεισμού» για τους μικρούς μαθητές αλλά και για τους εφήβους θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε 200 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πθιανόν να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο τον ερχόμενο Ιανουάριο

Κόβει τα κινητά από τα σχολεία για τα παιδιά κάτω των 15 ετών η Γαλλία
4'

Με τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβρη θα ζητηθεί από τους μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων να παραδίδουν τα τηλέφωνα κατά την άφιξή τους στην υποδοχή.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ενισχύει έναν νόμο του 2018 που απαγόρευε στους μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στους χώρους των σχολέιων, αλλά τους επέτρεπε να τα έχουν πάνω τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian η τελούσα χρέη υπουργού Παιδείας Νικόλ Μπελουμπέ δήλωσε ότι στόχος είναι να επιβληθεί στους νέους μια «ψηφιακή παύση». Εάν η δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, η απαγόρευση θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία από τον Ιανουάριο, δήλωσε η Μπελουμπέ.

Μια επιτροπή που συστάθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατέληξε μετά από έρευνα στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική έκθεση των παιδιών στις οθόνες έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξή τους.

Με μια έκθεση 140 σελίδων που δημοσιεύθηκε τον περασμένοΜάρτιο, υποδεικνύει πως υπάρχει «μια πολύ σαφής σύνδεση μεταξύ των άμεσων και έμμεσων αρνητικών επιπτώσεων της της υπερβολικής έκθεσης σε ψηφιακές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κλπ), στον ύπνο, την καθιστική ζωή, την όραση, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και στον κίνδυνο να γίνουν οι νέοι - αλλά και όλοι όσοι εκτίθενται - υπέρβαροι έως παχύσαρκοι».

Είπε ότι η «υπερβολική» χρήση των τηλεφώνων και της λοιπής ψηφιακής τεχνολογίας δεν είναι κακή μόνο για τα παιδιά αλλά και για την «κοινωνία και τον πολιτισμό».

Η έκθεση συνέστησε να ελέγχεται σταδιακά η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά: κανένα κινητό τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 11 ετών, κινητά χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο μεταξύ 11 και 13 ετών, τηλέφωνα με σύνδεση στο διαδίκτυο αλλά χωρίς πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 15 έτη.

Επίσης στην έκθεση επισημαίνεται να μην εκτίθενται καθόλου τα παιδιά κάτω των τριών ετών σε ψηφιακές συσκευές, οι οποίες, όπως αναφέρεται, «επηρεάζουν την υγιή ανάπτυξη του παιδιού».

«Πρέπει να βάλουμε τα ψηφιακά εργαλεία στη σωστή τους βάση. Μέχρι τουλάχιστον έξι ετών ένα παιδί δεν έχει ανάγκη μια ψηφιακή συσκευή για να αναπτυχθεί», δήλωσε η Σερβάν Μουτόν, νευρολόγος και νευροφυσιολόγος που συμμετείχε στην επιτροπή. «Πρέπει να μάθουμε ξανά στους γονείς πώς να παίζουν με τα παιδιά τους» συμπλήρωσε.

Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία συζητείται εδώ και καιρό σε όλη την Ευρώπη. Στις χώρες όπου εφαρμόζονται μέτρα, συνήθως επιβάλλουν ποεριορσιμό στη χρήση και δεν απαιτείται από τα παιδιά να τα παραδώσουν.

Στη Γερμανία δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί, αλλά τα περισσότερα σχολεία έχουν απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών συσκευών στις αίθουσες διδασκαλίας, εκτός αν είναι αποκλειστκά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.Αντίστοιχη απαγόρευση ισχύει στις τάξεις των ολλανδικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις αρχές του 2024, αλλά ως σύσταση και όχι ως νομική υποχρέωση. Από τον Σεπτέμβριο η οδηγία θα ισχύει και για τα δημοτικά σχολεία.Η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων: Η πρώτη επιβολή απαγόρευσης έγινε το 2007, η οποία όμως χαλάρωσε για να ενεργοποιηθεί ξανά το 2022. Ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία «σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας», αλλά δήλωσε ότι εναπόκειται στους εκάστοτε διευθυντές και ηγέτες να αποφασίσουν σχετικά με την πολιτική χρήσης του τηλεφώνου.Η Πορτογαλία πειραματίζεται με έναν συμβιβασμό: Επιβολή απαγόρευσης κινητού στα σχολεία πιλοτικά για ορισμένες μέρες του μήνα.Στην Ισπανία τα σχολεία σε ορισμένες αυτόνομες περιοχές (Βάσκοι, Καταλονία) έχουν επιβάλει απαγόρευση, αλλά δεν ισχύεει καθολικά σε όλη τη χώρα.Το νησί της Φινλανδίας που ζητάει
τουρίστες χωρίς smartphones

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή