Ισραήλ: 5χρονο αγόρι έσπασε σπάνιο βάζο 3500 ετών - «Ήθελα να δω τι έχει μέσα»

Ένα πεντάχρονο αγόρι έσπασε ένα σπάνιο βάζο της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3500 ετών σε μουσείο του Ισραήλ. Οι υπεύθυνοι τον κάλεσαν για νέα επίσκεψη και τόνισαν οτι δεν έχουν καμία αξίωση από την οικογένεια
2'

Ένα πεντάχρονο αγόρι έσπασε κατά λάθος μια αρχαία τεφροδόχο που χρονολογείται από την ύστερη Εποχή του Χαλκού σε ένα μουσείο στο Ισραήλ. Το τεχνούργημα ηλικίας 3.500 ετών έσπασε σε πολλά κομμάτια, αλλά οι υπεύθυνοι στο Μουσείο Hecht στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα δεν είναι καθόλου θυμωμένοι. Αντίθετα, το αγόρι προσκλήθηκε να επιστρέψει για επίσκεψη και οι ειδικοί λένε ότι θα επισκευαστεί.

Σύμφωνα με τον πατέρα του μικρού Αλεξ, ο γιος του «τράβηξε ελαφρά το βάζο επειδή ήταν περίεργος για το τι έκρυβε μέσα», προκαλώντας την πτώση του. Η αντίδραση του διευθυντή του μουσείου, Δρ Inbal Rivlin, μπορεί να αιφνιδίασε πολλούς. Απευθυνόμενος απευθείας στο αγόρι και τη μητέρα του, τους κάλεσε να επιστρέψουν για μια ξενάγηση προσθέτοντας: «Μη φοβάστε, δεν έχουμε καμία αξίωση εναντίον σας».

Το ζευγάρι λέγεται ότι «τρόμαξε» αφού το βάζο υπέστη ζημιά κοντά στην είσοδο του μουσείου και έφυγε γρήγορα. Το αρχαιολογικό εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Σαμάρεια, στο κεντρικό Ισραήλ, και βρίσκεται στο μουσείο εδώ και 35 χρόνια. Χρονολογείται μεταξύ 1130 και 1500 π.Χ.

Το μουσείο περιέγραψε το βάζο ως ένα σπάνιο και ένα «εντυπωσιακό εύρημα», καθώς τα περισσότερα άλλα εκθέματα εκείνης της περιόδου βρέθηκαν σπασμένα ή ημιτελή. Πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του: «Προηγείται των ημερών του Δαβίδ και του βασιλιά Σολομώντα, είναι χαρακτηριστικό της περιοχής της Χαναάν και προοριζόταν για την αποθήκευση και τη μεταφορά τοπικής κατανάλωσης, κυρίως κρασιού και ελαιολάδου».

Ο Δρ Rivlin εξήγησε ότι το βάζο δεν βρισκόταν πίσω από μια προθήκη λόγω του οράματος του ιδρυτή του μουσείου, Dr Reuven Hecht. Πρόθεσή του ήταν να κάνει τα αρχαιολογικά αντικείμενα όσο το δυνατόν πιο προσιτά στους επισκέπτες.

Το μουσείο λέει ότι τα τεχνουργήματα σπάνια υφίστανται ζημιές, αλλά αυτό το βάζο θα επισκευαστεί και θα εκτεθεί ξανά. Ο Δρ Rivlin εξέδωσε επίσης μια προειδοποιητική σημείωση προς τους γονείς, λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να δώσουν καθοδήγηση στα παιδιά τους πριν από την επίσκεψή τους ότι τα εκθέματα δεν αγγίζονται εκτός εάν αναφέρεται ρητά ότι επιτρέπεται.

Το μουσείο, στο οποίο η είσοδος είναι ελεύθερη και εντός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου της Χάιφα, διαθέτει πολυάριθμα αρχαιολογικά εκθέματα από τη Χαλκολιθική έως τη Βυζαντινή περίοδο.