Σήμα κινδύνου για νησιά του Ειρηνικού - Από τι απειλούνται

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε ένα ακόμη κλιματικό SOS στον κόσμο

Σήμα κινδύνου για νησιά του Ειρηνικού - Από τι απειλούνται
2'

Η παγκόσμια καταστροφή από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών απειλεί ιδιαίτερα τους παραδείσους του Ειρηνικού, ανέφερε ο γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επισημαίνοντας τις θάλασσες που ανεβαίνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό, ιδίως στα πολύ πιο ευάλωτα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε ένα ακόμη κλιματικό SOS στον κόσμο. Αυτή τη φορά είπε ότι τα αρχικά αυτά σημαίνουν «σώστε τις θάλασσές μας».

Σύμφωνα με το Associated Press, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εξέδωσαν τη Δευτέρα εκθέσεις σχετικά με την επιδεινούμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται από την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων. Επισημαίνουν ότι ο νοτιοδυτικός Ειρηνικός δεν πλήττεται μόνο από την άνοδο των ωκεανών, αλλά και από άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η οξίνιση των ωκεανών και τα θαλάσσια κύματα καύσωνα.

Ο Γκουτέρες περιόδευσε στη Σαμόα και την Τόνγκα και απηύθυνε την έκκλησή του για το κλίμα από την πρωτεύουσα της Τόνγκα την Τρίτη σε μια συνεδρίαση του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού, οι χώρες μέλη του οποίου συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Τον επόμενο μήνα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών διοργανώνει ειδική σύνοδο για να συζητήσει την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή