Αυστρία: Σεφ που τραυματίστηκε σε ατύχημα επέστρεψε στην κουζίνα χάρη σε μία εντυπωσιακή εφεύρεση

Ένας σεφ στην Αυστρία επέστρεψε στην κουζίνα χάρη σε ένα πρωτοποριακό κάθισμα που επινόησε φίλος του, μετά από τραυματισμό που είχε με μοτοσικλέτα που τον καθήλωσε
2'

Ένας Αυστριακός σεφ που έχασε σχεδόν ολοκληρωτικά τον έλεγχο των ποδιών του είναι και πάλι...μάχιμος χάρη σε μια λαμπρή εφεύρεση ενός φίλου του. Ένας μεταλλικός γάντζος σε σχήμα C που κρέμεται σε ένα σετ ράγες από την οροφή επιτρέπει στον σεφ Πίτερ Λαμέρ να «επιπλέει» κυριολεκτικά στην κουζίνα, ενώ αφήνει ελεύθερα τα χέρια του να ψιλοκόψει, να τεμαχίσει και να ψήσει τα εδέσματά του.

Πριν από 10 χρόνια, ο Πίτερ Λαμέρ από το Σάλτσμπουργκ υπέστη σοβαρό τραυματισμό με τη μοτοσικλέτα που τον ακινητοποίησε. Ακόμη και μετά από μεγάλη πορεία φυσικοθεραπείας, θεωρείται 80% ανάπηρος. Εκτός από τον ασύλληπτο πόνο και την ψυχική καταπόνηση, το οικονομικό του μέλλον ήταν απελπιστικό και απειλούνταν από τη μια μέρα στην άλλη. Η αγάπη για την οικογένειά του καθώς και το πάθος για τη δουλειά του ενέπνευσαν έναν φίλο του, τον 52χρονο Μπερναρ Τισί.

Ο Tισί παρακολούθησε ένα σχετικό μάθημα και κατανόησε τη λειτουργία του ZipLine Μαζί, ανέπτυξαν το Standing Ovation, μια μοναδική στο είδος της συσκευή που επιτρέπει στους χρήστες με ειδικές ανάγκες να κάθονται άνετα σε ένα κάθισμα ποδηλάτου στη θέση ενός μεγάλου γάντζου. Το άγκιστρο συνδέεται με ένα κιγκλίδωμα στην οροφή που επιτρέπει στον χρήστη να ολισθαίνει πάνω και κάτω στο χώρο εργασίας του.

Το βάρος του κορμού του χρήστη μεταφέρεται στο Standing Ovation μέσω της συσκευής και έτσι τα χέρια παραμένουν ελεύθερα για εργασία. Ομοίως, κατά την ανύψωση φορτίων, οποιοδήποτε πρόσθετο βάρος αναλαμβάνεται από ένα σύστημα ελατηρίου στη συσκευή και δεν υπάρχει επιπλέον καταπόνηση στα πόδια.

Με το Standing Ovation, ο Λαμέρ μπορεί να τραβήξει μια κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια μικρή κίνηση του ποδιού του, να γλιστρήσει στη γραμμή της κουζίνας μέχρι τον πάγκο προετοιμασίας. «Όλοι οι ειδικοί είχαν πει ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να κάνω μια όρθια δουλειά ξανά», είπε στο Reuters από την κουζίνα του εστιατορίου του στο Σάλτσμπουργκ Johanneskeller.