ΗΠΑ: 12χρονος έγινε «παγωτατζής» για χάρη του αυτιστικού αδερφού του - Στο πλευρό του ολόκληρη πόλη

Οι κάτοικοι σε ένα προάστιο της Βοστώνης συγκέντρωσαν 20.000 δολάρια για να στηρίξουν μία ομάδα χόκεϊ ατόμων με αναπηρία. Πίσω από το εντυπωσιακό επίτευγμα βρέθηκε ένας 12χρονος που έγινε...παγωτατζής για χάρη του αυτιστικού αδερφού του

Ο Ντάνι Ντόχερτι με τον πάγκο και τα λεφτά που μάζεψε για την ομάδα χόκει

GoFundMe
5'

O Ντάνι Ντόχερτι που αναζητούσε να κάνει κάτι φέτος το καλοκαίρι για να καταπολεμήσει την ανία του, κατέστρωσε ένα σχέδιο για να συγκεντρώσει χρήματα για την ομάδα χόκεϊ του αδελφού του, πουλώντας σπιτικό παγωτό στις ΗΠΑ. Λίγες μέρες ωστόσο αφότου έστησε το περίπτερο και σέρβιρε βανίλια, τριμμένη σοκολάτα και fluffernutter σε περίπου 20 άτομα, η οικογένεια του Ντάνι έλαβε μια επιστολή από την υγειονομική επιτροπή του Νόργουντ που τον καλούσε να «βάλει λουκέτο»

Οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν λάβει καταγγελία και είπαν ότι το σχέδιο του 12χρονου παραβίαζε τον Κώδικα Τροφίμων της Μασαχουσέτης. «Ξαφνιάστηκα και αναστατώθηκα», είπε για την επιστολή που ήρθε στις 5 Αυγούστου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί πάγκοι με λεμονάδες και δεν κλείνουν».

Η μητέρα του Ντάνι, Νάνσι Ντόχερτι, η οποία είχε ενθαρρύνει τον γιο της να ανοίξει το το περίπτερο αρκεί να προσφέρει τα μισά έσοδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, επίσης αιφνιδιάστηκε. «Κάποιος παραπονέθηκε. Αυτό ήταν το πιο απογοητευτικό για εμάς, ότι κάποιος θεώρησε απαραίτητο να διαμαρτυρηθεί για το περίπτερο ενός παιδιού», είπε. «Φαινόταν λίγο, ξέρετε, τρελό αν με ρωτάτε».

Αντί να τα παρατήσει όμως ο Ντάνι αποφάσισε να μοιράζει δωρεάν παγωτό και «πλημμύρισε» με δωρεές για τους Boston Bear Cubs, μια ομάδα την οποία απαρτίζουν παίκτες με αναπηρίες, μεταξύ των οποίων και ο αδερφός του, ο οποίος είναι αυτιστικός.

Τότε ήταν που ο έρανος της γειτονιάς εκτινάχθηκε στα ύψη και έγινε θέμα συζήτησης στο Νόργουντ, μια πόλη που απέχει περίπου μια ώρα από τη Βοστώνη. Την πρώτη ημέρα που μοίρασαν το παγωτό, τα αποθέματα τελείωσαν μέσα σε 10 λεπτά και συγκεντρώθηκαν 1.000 δολάρια.

Στη συνέχεια, άρχισε να διαδίδεται ο έρανος. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ιστορίες για το περίπτερο, προτρέποντας δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις να διοργανώσουν τους δικούς τους εράνους για την ομάδα χόκεϊ. Μεταξύ αυτών ήταν και η Furlong's Candies, η οποία συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό WWBX-FM της Βοστώνης για να πραγματοποιήσει έρανο στο πάρκινγκ της.

Συγκέντρωσαν 3.600 δολάρια σε μια μέρα που οι ουρές έφταναν μέχρι την πόρτα. «Ο Ντάνι προσπαθούσε να κάνει κάτι καλό για την ομάδα του αδελφού του και δεν είναι μια κανονική ομάδα χόκεϊ», δήλωσε η Νάνσι Θράσερ, συνιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Τόνισε ότι καταλαβαίνει γιατί έπρεπε να κλείσει το περίπτερο, αλλά εξακολουθεί να αισθάνεται άσχημα. «Η καρδιά μου ράγισε για το παιδί. Απλά προσπαθούσε να κάνει καλό στην ομάδα του αδελφού του», είπε. Οι αξιωματούχοι της πόλης, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι έλαβαν μηνύματα μίσους και απειλές θανάτου για τη διαμάχη, η οποία, όπως υποστήριξαν, έχει διαστρεβλωθεί άσχημα στα μέσα ενημέρωσης.

Υποστήριξαν ότι η οικογένεια είχε πουλήσει και στο παρελθόν το σπιτικό παγωτό της και μάλιστα το είχε προωθήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επιστολή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, εστάλη μόνο αφού η πόλη έλαβε αρκετές καταγγελίες και προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με την οικογένεια, κάτι που οι Ντόχερτι αμφισβητούν.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το προσωπικό που ήταν αναστατωμένο επειδή απειλούνταν. Οι άνθρωποι είχαν μπει στο διαδίκτυο και είχαν βρει τις διευθύνσεις τους απλώς και μόνο επειδή έστειλαν μια επιστολή, αφού είχαν απευθυνθεί σε κάποιον και του είπαν, υπάρχει μια παραβίαση εδώ», δήλωσε ο Τόνι Μαζούκο, δημοτικός σύμβουλος του Νόργουντ.

Είναι η «πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία» που η πόλη έκλεισε ένα περίπτερο παγωτού, είπε, προσθέτοντας ότι ο νόμος της Μασαχουσέτης επιτρέπει πράγματα τα περίπτερα με λεμονάδες και τις πωλήσεις κέικ, αλλά όχι το σπιτικό παγωτό.

Ο Μαζούκο είπε επίσης ότι υπήρχε «εύλογη ανησυχία για την υγεία», καθώς το σπιτικό παγωτό μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια.

Η Νάνσι Ντόχερτι δήλωσε ότι ήταν «οδυνηρό» να ακούσει ότι οι υπάλληλοι της πόλης είχαν δεχτεί απειλές. Είπε ότι η οικογένεια δεν είχε πουλήσει ποτέ πριν παγωτό, αλλά αναγνώρισε ότι ο Ντάνι δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Instagram για να προωθήσει το περίπτερο. «Δεν είμαι θυμωμένη με την πόλη που ανταποκρίθηκε σε μια καταγγελία», είπε.

«Είμαι σοκαρισμένη που κάποιος παραπονέθηκε. Πρόκειται για μια μικροσκοπική επιχείρηση. Το να σερβίρουμε εμείς 20 φίλους, συγγενείς και γείτονες δεν είναι μια ενέργεια δημόσιας υγείας».

Για τον Ντάνι, όλη αυτή η προσοχή ήταν λίγο εκνευριστική. «Υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι και μετά άρχισαν να φωνάζουν το όνομά μου», είπε για τον έρανο στο Furlong's. «Δεν μου άρεσε και έφυγα τρέχοντας. Όλη η προσοχή ήταν στραμμένη πάνω μου και δεν μου άρεσε».

Τελικά, συγκεντρώθηκαν περίπου 20.000 δολάρια για την ομάδα χόκεϊ, περισσότερα από το ποσό που ξοδεύει ο σύλλογος σε έναν ολόκληρο χρόνο. Η εισροή κεφαλαίων αναμένεται να εξασφαλίσει ότι ο σύλλογος θα βρίσκεται σε «υγιή οικονομική βάση» για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο.

«Η ανταπόκριση της κοινότητας μας έχει συγκλονίσει», δήλωσε ο Τζον Κουίλ, διευθυντής και προπονητής των Boston Bear Cubs, καθώς δεχόταν μια επιταγή από μια ομάδα αυτοκινήτων στο σπίτι των Ντόχερτι.

«Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι εκεί έξω», πρόσθεσε ο Κουίλ. «Ο Ντάνι ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους να κάνουν το καλό και να είναι ευγενικοί και να μας βοηθήσουν».

Πηγή: AP News