Τρόμος στις ΗΠΑ: Αναβιώνει ξεχασμένος ιός εγκεφαλίτιδας -Το 1/3 πεθαίνει δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση

Ένας σπάνιος θανατηφόρος ιός που μεταδίδεται από κουνούπια προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον ένας νεκρός και 5 κρούσματα από την εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής (Eastern Equine Encephalitis, EEE) που αναβιώνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Τρόμος στις ΗΠΑ: Αναβιώνει ξεχασμένος ιός εγκεφαλίτιδας -Το 1/3 πεθαίνει δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση
3'

Ένας άνδρας πέθανε και τα δημόσια πάρκα κλείνουν μετά από κρούσματα ενός θανατηφόρου ιού που μεταδίδεται από τα κουνούπια σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ. Ο άνδρας πέθανε στο Νιου Χάμσαϊρ αφού νοσηλεύτηκε λόγω «σοβαρής νόσου του κεντρικού νευρικού συστήματος» που προκλήθηκε από ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών (EEE), δήλωσαν οι πολιτειακές αρχές.

Ένας άνδρας ηλικίας 80 ετών έχει επίσης κολλήσει τον ιό στη Μασαχουσέτη αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν εντομοκτόνα σπρέι και τα δημόσια πάρκα να παραμένουν κλειστά από το σούρουπο μέχρι τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε το κρατικό τμήμα δημόσιας υγείας.

Υπήρξαν πέντε κρούσματα του ιού φέτος, επτά αναφέρθηκαν πέρυσι και 38 πριν από την πανδημία του κορωνοϊού το 2019.

Τι είναι ο ιός EEE και γιατί είναι τόσο θανατηφόρος;

Η εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια που βρίσκονται συχνά σε βάλτους γλυκού νερού. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άλογα στη Μασαχουσέτη το 1800. Αν και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, ο ιός είναι θανατηφόρος - το ένα τρίτο όσων τον κολλήσουν θα πεθάνουν, συνήθως περίπου 10 ημέρες μετά το τσίμπημα.

Τα συμπτώματα, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ τεσσάρων και 10 ημερών μετά τη μόλυνση, περιλαμβάνουν: Πυρετό, πόνους στο σώμα, έμετο και διάρροια, εξαιρετική κόπωση και εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου)

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), προειδοποιεί ότι όσοι αναρρώνουν μπορεί να υποστούν σοβαρή μακροχρόνια νευρολογική βλάβη. Αυτό περιλαμβάνει μείωση της νοητικής λειτουργίας, διαταραχές προσωπικότητας, επιληπτικές κρίσεις, παράλυση και δυσλειτουργία του κρανιακού νεύρου. Μερικοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί, προσθέτει.

Πόσο συχνός είναι ο ιός και υπάρχει θεραπεία;

Τα κρούσματα είναι πολύ σπάνια -με λίγες μόνο καταγραφές στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται στις ανατολικές πολιτείες ή στις ακτές του Κόλπου κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των κουνουπιών - τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, δεν έχει αναπτυχθεί κανένα εμβόλιο και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με αντιιικά φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει «θεραπεία».

Ο επιδημιολόγος της πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, Δρ Μπέντζαμιν Τσαν, είπε ότι ο τρέχων κίνδυνος θα σταματήσει μόνο όταν «ένας βαρύς παγετός» σκοτώσει τα κουνούπια-φορείς. Οι άνθρωποι και τα άλογα θεωρούνται «αδιέξοδοι» ξενιστές, επομένως δεν μεταδίδουν την ασθένεια μόλις μολυνθούν.

Τα αρχεία δείχνουν μια περίπτωση μετάδοσης EEς από έναν δότη οργάνων σε τρεις λήπτες. Ο θάνατος στο Νιου Χάμσαϊρ είναι ο πρώτος που καταγράφεται φέτος.

Πώς προλαμβάνεται;

Τόσο το Νιου Χάμσαϊρ όσο και η Μασαχουσέτη λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης ανθρώπων. Το CDC συμβουλεύει τα ακόλουθα για να αποφύγει κανείς το τσίμπημα απο κουνούπια.

Χρησιμοποιήστε σπρέι με DEET ή πικαριδίνη όταν βρίσκεστε έξω. Ντυθείτε με φαρδιά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια, αδειάζετε τα δοχεία στάσιμου νερού - συμπεριλαμβανομένων μπολ για σκύλους, γλάστρες, λουτρά πουλιών και παιδικά παιχνίδια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή