Έχοντας μείνει παράλυτη από έναν πρώην, γυναίκα γίνεται Παραολυμπιονίκης

«Από το να βρίσκομαι στο κρεβάτι του θανάτου μου μέχρι τους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι απλά ένα τρελό ταξίδι. Νιώθω δέος για τον εαυτό μου και την ομάδα μου» αναφέρει η Τρέισι Ότο

Έχοντας μείνει παράλυτη από έναν πρώην, γυναίκα γίνεται Παραολυμπιονίκης

Η Ότο χρησιμοποιεί ένα προσαρμοσμένο σύστημα που περιλαμβάνει το δάγκωμα ενός μικρού μεταλλικού κλιπ για να απελευθερώσει τα βέλη της.

USA Archery μέσω BBC
7'

Η Τρέισι Ότο έτρωγε το μεσημεριανό της γεύμα, όταν την εξέπληξε η είδηση ότι θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«Έδωσαν στον Ρίκι, τον φίλο μου, αυτό το κουτί με ένα καπέλο μέσα, που έλεγε ότι προκρίθηκες», λέει η 28χρονη στο BBC Sport.

«Όταν μου το παρουσίασε, έτρωγα, είχα φαγητό στο στόμα μου. Έτσι έτρωγα και έκλαιγα και υπήρχαν κάμερες παντού».

Η Ότο είχε επιλεγεί για την ομάδα τοξοβολίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Παρίσι 2024, όπου θα συμμετέχει τόσο στις μικτές ομάδες με τον συμπαίκτη της Τζέισον Ταμπάνσκι, όσο και στην πρόκριση για το αγώνισμα των ανοικτών ατομικών W1.

«Είναι τόσο κουλ», λέει η Ότο από το σπίτι της στην Τάμπα με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό της.

«Από το να βρίσκομαι στο κρεβάτι του θανάτου μου μέχρι τους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι απλά ένα τρελό ταξίδι. Νιώθω δέος για τον εαυτό μου και την ομάδα μου».

Η Ότο δεν υπερβάλλει όταν μιλάει για το ότι βρισκόταν στο κρεβάτι του θανάτου της.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Ότο δέχτηκε επίθεση στο σπίτι της από τον πρώην φίλο της.

Έμεινε παράλυτη από το στήθος και κάτω με περιορισμένη χρήση των χεριών της και έχασε το αριστερό της μάτι. Επίσης, δεν μπορεί πλέον να ιδρώνει ή να ρυθμίζει σωστά τη θερμοκρασία του σώματός της.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο πρώην φίλος ομολόγησε την ενοχή του σε δύο κατηγορίες για διάρρηξη με επίθεση, δύο κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας πρώτου βαθμού, μία κατηγορία για σεξουαλική κακοποίηση και δύο κατηγορίες για βαριά σωματική βλάβη.

Καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης.

tracy-otto.jpg

Η Ότο έπρεπε να μάθει να καταπίνει, να τρώει και να κάθεται ξανά μετά την επίθεση που δέχτηκε στο ίδιο της το σπίτι

Tracy Otto μέσω BBC

«Δεν μπορώ να ιδρώσω»

Η επίθεση άλλαξε τη ζωή της Ότο για πάντα. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, εξακολουθεί να μαθαίνει εκ νέου πώς λειτουργεί το σώμα της.

«Είναι κάτι περισσότερο από την παράλυση και το αναπηρικό καροτσάκι που βλέπεις εξωτερικά, συμβαίνουν πολλά στο εσωτερικό που δεν λειτουργούν πια», λέει.

«Έτσι, για παράδειγμα, έχει παραλύσει και το διάφραγμά μου, το σώμα μου δεν ρυθμίζει πια και τη θερμοκρασία του. Δεν μπορώ να ρυθμίσω τη θερμοκρασία μου και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να ιδρώσω πια.»

«Έτσι, αν κάθομαι στον ήλιο, όπως κάνω για την τοξοβολία, το σώμα μου και η εσωτερική μου θερμοκρασία ανεβαίνει απίστευτα ψηλά, οπότε πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπερθερμανθώ και δεν θα πάθω θερμοπληξία».

«Και υπάρχουν επίσης προβλήματα με το έντερο και την ουροδόχο κύστη, όπου αυτό δεν λειτουργεί πια, οπότε πρέπει να βρω εναλλακτικούς τρόπους ανακούφισης».

«Επειδή ο εγκέφαλός μου δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το υπόλοιπο σώμα μου, αν κάτι δεν πάει καλά κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού μου, δεν μπορώ να το αισθανθώ. Και μπορεί να είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε».

«Μπορεί να πρέπει να πάω στην τουαλέτα, μπορεί να έχω μια γρατζουνιά, μπορεί τα ρούχα μου να είναι πολύ στενά, οτιδήποτε.»

«Αν συμβεί κάτι κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού μου που είναι ένα ανεπιθύμητο ερέθισμα, το σώμα μου μπαίνει αμέσως σε κατάσταση μάχης ή φυγής και κλιμακώνει την αρτηριακή μου πίεση.»

«Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός μου να πει «έι, κάτι δεν πάει καλά», αλλά ανεβαίνει επικίνδυνα και μπορεί να πάθω κρίση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και τελικά να πεθάνω μέσα σε λίγα λεπτά. Και αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή».

Για τους περισσότερους ανθρώπους, θα ήταν αρκετό να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην καθημερινή ζωή μετά από κάτι τόσο τραυματικό. Όμως η Ότο, πρώην επίδοξο μοντέλο γυμναστικής, ήθελε να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Έτσι, τον Μάρτιο του 2021, ξεκίνησε από καπρίτσιο ένα άθλημα που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν.

«Ήμουν στο αυτοκίνητο με τον Ρίκι και σκεφτόμουν ότι είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, δεν μπορώ πια να κάνω παραδοσιακές δουλειές», λέει.

«Και σκέφτηκα, γιατί να μην δοκιμάσω την τοξοβολία; Ο Ρίκι μου είπε, «τα χέρια σου δεν δουλεύουν», αλλά σκέφτηκα ότι θα το σκεφτούμε. Έκανα κάποια έρευνα και βρήκα ότι έχουμε ένα μάθημα προσαρμοσμένης τοξοβολίας στην περιοχή μας. Μια εβδομάδα αργότερα πυροβολούσα για πρώτη φορά».

Λόγω της αναπηρίας της, η Ότο πρέπει να πυροβολεί με μια ειδικά σχεδιασμένη εξάρτυση. Συνήθιζε να απελευθερώνει τα βέλη από τον δεξιό της ώμο, αλλά τώρα χρησιμοποιεί το στόμα της.

«Έχω μια προσαρμοστική απελευθέρωση που βρίσκεται στον καρπό μου, έχει ένα καλώδιο που περνάει μέσα από το καπέλο μου και έχει μια κλειστή συσκευή τύπου καρφίτσας που δαγκώνω όταν είμαι έτοιμη να απελευθερώσω το βέλος», λέει.

«Και στη συνέχεια έχω ένα καπέλο και ένα γάντι που μου επιτρέπει να μπορώ να κρατάω το τόξο ώστε να μην μου πέφτει όταν απελευθερώνω το βέλος».

Η Ότο λέει ότι πέτυχε το στόχο με το πρώτο βέλος που έριξε ποτέ και κόλλησε.

«Η ζωή μου είναι πολύ πιο πολύχρωμη και γεμάτη αγάπη»

Σύντομα, είχε μεγάλες φιλοδοξίες.

«Ήθελα να πάω αμέσως στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στη δεύτερη εβδομάδα προπόνησης ρωτούσα, «πώς είναι να αγωνίζεσαι;»», λέει.

Σύντομα η Ότο περιόδευε στη χώρα, συμμετέχοντας σε προκριματικά τουρνουά. Ως η μόνη Αμερικανίδα τοξοβόλος στην παραολυμπιακή της κατηγορία, έπρεπε να επιτύχει ένα ελάχιστο σκορ, ρίχνοντας 72 βέλη, χρειαζόταν 520 πόντους από τους 720.

Πέτυχε αυτό το όριο το περασμένο καλοκαίρι και επιβεβαίωσε το πέρασμά της στο Παρίσι σε μια σειρά τριών σταδίων νωρίτερα φέτος, με αποκορύφωμα την έδρα της στη Φλόριντα και τον αιφνιδιαστικό εορτασμό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Η Ότο είναι πολύ ειλικρινής σχετικά με το τι της συνέβη και τους αγώνες που αντιμετωπίζει στην καθημερινή ζωή. Όμως η Φλοριντιανή είναι ένας ζωντανός και ακομπλεξάριστος χαρακτήρας που αρνείται να δειλιάσει από τον άνθρωπο που προσπάθησε να της πάρει τα πάντα.

«Είχα την αίσθηση ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη εικόνα για αυτή την κατάσταση», λέει.

«Πάντα ήθελα να αφήσω ένα αντίκτυπο σε αυτόν τον κόσμο και να γίνω ένα φως. Υπάρχει τόσο πολύ σκοτάδι και μίσος, που δεν μπορώ να δικαιολογήσω να μην μιλάω και να μην αποτελώ παράδειγμα για τους ανθρώπους που έχουν πληγωθεί όπως εγώ.

«Δεν μπορώ απλά να ξαπλώσω και να το δεχτώ, να ξαπλώσω και να πεθάνω.»

«Ειλικρινά είναι εξαντλητικό. Είμαι πολύ τυχερή που έχω τον Ρίκι να με βοηθάει, να βεβαιώνεται ότι είμαι καλά. Αλλά είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και να σηκώσω κάτι, μου θυμίζει τι μου συνέβη. Το σώμα σου δεν λειτουργεί πλέον με τον τρόπο που θα έπρεπε.»

«Αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, και αυτό είναι ότι το ξεπέρασα και έμαθα τόσα πολλά στην πορεία.»

«Η ζωή μου είναι πολύ καλύτερη τώρα, πολύ πιο πολύχρωμη και γεμάτη αγάπη και γέλιο απ' ό,τι ήταν πριν».

tracy-ricky.jpg

Η Ότο με τον σύντροφο της Ρίκι

Tracy Otto μέσω BBC

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή