Δωρεά «μαμούθ» 400 εκατ. δολαρίων από το ζεύγος ομογενών Βαγγέλου στο Κολούμπια

Το ζεύγος χαρακτήρισαν ως «στρατιώτες του Κολούμπια»

Δωρεά «μαμούθ» 400 εκατ. δολαρίων από το ζεύγος ομογενών Βαγγέλου στο Κολούμπια
Εθνικός Κήρυκας
2'

Στη μεγαλύτερη δωρεά στην Ιστορία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia) προχώρησε το ζεύγος Ρόι και Νταϊάνας Βάγγελου, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια, όπως γνωστοποιήθηκε σε επίσημη ανακοίνωση. Μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δωρεά του ζεύγους Βάγγελου μέσα σε επτά χρόνια, καθότι το 2017 είχαν δωρίσει 250 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να προωθηθεί η βιοϊατρική έρευνα στο Πανεπιστήμιο, αλλά και να στηρίξουν φοιτητές με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «New York Times», αυτή η οικονομική συνεισφορά του ζεύγους Βάγγελου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, με δεδομένο ότι οι εν γένει σχέσεις του Πανεπιστημίου Κολούμπια με τους μεγαλύτερους δωρητές του βρίσκονται σε κρίση, λόγω της επεισοδιακής κινητοποίησης συμπαράστασης προς την Παλαιστίνη, που θεωρήθηκε προσβλητική για πολλούς σταθερούς υποστηρικτές του Κολούμπια, που ήταν εβραϊκής καταγωγής.

Από την πλευρά της, η προσωρινή πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Δρ Κατρίνα Αρμστρονγκ (Dr. Katrina Armstrong), η οποία ανέλαβε καθήκοντα μετά την παραίτηση της προκατόχου της θέσης, Νεμάτ Σαφίκ (Nemat Shafik), που είχε δεχθεί σκληρή κριτική για τη στάση που τήρησε στα έντονα γεγονότα των τελευταίων μηνών, θέλησε να αποσυνδέσει τη σημασία της γενναίας δωρεάς του ζεύγους Βάγγελου από την αποχώρηση άλλων δωρητών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκληφθεί ως προς τη βασική σκοπιά του, ως δηλαδή μιας σημαντικής πράξης υποστήριξης στην ιατρική έρευνα.

«Η δωρεά έχει κατά βάση εστιάσει στην προώθηση της επιστήμης και την προώθηση της επιρροής στην αποστολή μας. Αυτή είναι η μοναδική προτεραιότητά τους», ανέφερε η Δρ Αρμστρονγκ για το ζεύγος Βάγγελου, τους οποίους και αποκάλεσε «στρατιώτες του Κολούμπια».

Παράλληλα, η προσωρινή πρόεδρος του Πανεπιστημίου πρόσθεσε ότι ο Δρ Ρόι Βάγγελος, ο οποίος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Κολούμπια το 1954, ήταν «αφοσιωμένος στην επιστήμη και τη δέσμευση που αυτή εμπεριέχει για την ανθρώπινη υγεία», υπενθυμίζοντας ότι είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των στατινών, που μειώνουν τη χοληστερόλη, κατά τη θητεία του ως Διευθύνων Σύμβουλος στη Merck. Σημείωσε επίσης πως, υπό την ηγεσία του Δρα Βάγγελου, η Merck συνεισέφερε στην επέκταση της διαθεσιμότητας της ιβερμεκτίνης προσφέροντάς την δωρεάν σε ορισμένες χώρες, μειώνοντας δραματικά τη νόσο της «τύφλωσης των ποταμών» σε περιοχές της Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής.

Συνολικά, το ζεύγος Ρόι και Νταϊάνας Βάγγελου έχει προσφέρει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια δωρεές που αγγίζουν το ύψος των 900 εκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες να τους κατατάσσουν στους «πιο γενναιόδωρους δωρητές στην Ιστορία του Πανεπιστημίου Κολούμπια».

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή