Ρωσία: Επίθεση στο Κίεβο με drone και πυραύλους - Πλησιάζει την κομβικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ

Το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να παράσχει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, μετά από αίτημα της χώρας σε έκτακτη σύνοδο την Τετάρτη

Ρωσία: Επίθεση στο Κίεβο με drone και πυραύλους - Πλησιάζει την κομβικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ
3'

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν δεκάδες ντρόουν και πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας, στην τρίτη επίθεση εναντίον του Κιέβου μέσα σε 4 μέρες.

Η επίθεση ξεκίνησε από την προηγούμενη Δευτέρα και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής ανυπολόγιστες ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν ένα μεγάλο κομμάτι του Κιέβου και άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία με πάνω από 120 πυραύλους κατά της Ουκρανίας την Δευτέρα, κόστισε στους Ρώσους περισσότερο από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμούν Ουκρανοί αναλυτές.

Το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να παράσχει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, μετά από αίτημα της χώρας σε έκτακτη σύνοδο την Τετάρτη.

Οι Ρώσοι φαίνεται να βρίσκονται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από την κομβικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ.

Η επόμενη πολύ μεγάλη μάχη μεταξύ του ουκρανικού και του ρωσικού στρατού αναμένεται να δοθεί εκεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα (29/8) από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε το Κίεβο να εξασφαλίσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα τους εναντίον στόχων που βρίσκονται σε βάθος στο ρωσικό έδαφος.

«Καλώ την ΕΕ να διαδραματίσει έναν ρόλο και να πει σθεναρά και με μεγάλη σαφήνεια ότι κάτι πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ο Κουλέμπα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου μετέχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Με σκοπό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία ιδίως όσον αφορά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Κουλέμπα υπενθυμίζει ότι η Ουκρανία επιμένει στην άρση των περιορισμών αυτών για να της επιτραπεί να πλήξει σε βάθος στο ρωσικό έδαφος «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», όπως αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.

Μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα τη Δευτέρα και την Τρίτη κατά ουκρανικών πόλεων και υποδομών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα το αίτημα αυτό.

Η Ουάσινγκτον είχε δεχθεί να άρει εν μέρει τους περιορισμούς αυτούς, αλλά μόνο για να επιτρέψει στο Κίεβο να αμυνθεί από τα πλήγματα που προέρχονται από ρωσικά εδάφη που βρίσκονται κοντά στη μεθόριό του και στη γραμμή του μετώπου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Χάρκοβο.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών, αλλά πολλές χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία ή η Ουγγαρία, αντιτίθενται σε αυτό.

Θα γίνει αναφορά ενώπιον των Ευρωπαίων συναδέλφων του στις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των όπλων που έχουν υποσχεθεί να δώσουν στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot, οι οποίοι είναι απαραίτητοι στην ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δηλώνει επίσης ο Κουλέμπα.

«Έχουν δοθεί υποσχέσεις για πυραύλους Patriot, αλλά κανένας δεν έχει παραδοθεί», σημείωσε ο Κουλέμπα. «Ορισμένες από αυτές τις καθυστερήσεις είναι υπερβολικά μεγάλες», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν υποσχεθεί να δώσουν στο Κίεβο τέσσερις συστοιχίες Patriot, κατά τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει νέα πυρομαχικά από τον Ιούνιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή