ΗΠΑ: Συνάδελφοι «μάλαμα» - Πήγαν για πεζοπορία στο βουνό και τον εγκατέλειψαν

Οι συνάδελφοί του λέγεται ότι του είπαν ότι βρισκόταν σε λάθος διαδρομή και του πρότειναν να ξαναβρεί το μονοπάτι
Facebook: Chaffee County Search and Rescue - South
3'

Ένας πεζοπόρος διασώθηκε από ένα βουνό στην πολιτεία Κολοράντο των ΗΠΑ, αφού όπως φαίνεται εγκαταλείφθηκε την προηγούμενη ημέρα από τους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησης του γραφείου του.

Ο ανώνυμος άντρας χάθηκε και βρέθηκε χωρίς σήμα τηλεφώνου αφού τον εγκατέλειψαν συνάδελφοι που προχώρησαν χωρίς αυτόν, δήλωσε η ομάδα έρευνας και διάσωσης της κομητείας Τσάφι.

Υπέμεινε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες και πολλαπλές πτώσεις πριν βρεθεί σε μια «μεγάλη προσπάθεια αναζήτησης» το επόμενο πρωί. Η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά δεν υπήρξε περαιτέρω ενημέρωση για την κατάστασή του.

Οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το περιστατικό «μπορεί να προκαλέσει κάποιες αμήχανες συναντήσεις στο γραφείο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Το δράμα εκτυλίχθηκε την Παρασκευή, καθώς μια ομάδα 15 ατόμων από την εταιρεία, η οποία επίσης δεν κατονομάστηκε, επιχείρησε να ανέβει σε ένα μονοπάτι στο όρος Σαβάνο, το οποίο έχει ύψος 4.300 μέτρα.

Στην ανακοίνωσή τους, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο πεζοπόρος έφτασε μόνος του στην κορυφή περίπου στις 11:30 τοπική ώρα, αλλά «αποπροσανατολίστηκε» κατά την κάθοδό του.

Οι συνάδελφοί του λέγεται ότι του είπαν ότι βρισκόταν σε λάθος διαδρομή και του πρότειναν να ξαναβρεί το μονοπάτι.

Αλλά ο συνάδελφός τους χάθηκε ακόμη περισσότερο αφού πέρασε μια ισχυρή καταιγίδα, φέρνοντας «ισχυρούς ανέμους και παγωμένη βροχή» και αφήνοντάς τον χωρίς τηλεφωνικό σήμα.

Η Υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης της κομητείας Τσάφι έλαβε συναγερμό στις 21:00 εκείνο το βράδυ, αποστέλλοντας δύο ομάδες και έναν πιλότο drone, οι οποίοι εμποδίστηκαν από την κακοκαιρία.

Ένα ελικόπτερο στάλθηκε επίσης, αλλά παρά τον εντοπισμό των τελευταίων γνωστών κινήσεων του άνδρα, οι διασώστες δεν μπόρεσαν να τον βρουν, καθώς φορούσε σκούρα ρούχα.

Το πρωί του Σαββάτου κλήθηκε επιπλέον βοήθεια από πολλές υπηρεσίες σε γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι αξιωματικοί να κάνουν λόγο για «μεγάλη προσπάθεια αναζήτησης».

Τελικά, ο αγνοούμενος άντρας ανέκτησε τηλεφωνικό σήμα για να κάνει μια κλήση έκτακτης ανάγκης και εντοπίστηκε σε μια χαράδρα.

Ανέφερε ότι είχε πέσει τουλάχιστον 20 φορές και πλέον δεν μπορούσε να σηκωθεί.

Η διάσωσή του περιελάμβανε τεχνικές ρίψεις σχοινιών και «πρωτοφανή συνεργασία και ομαδική εργασία», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η κατάσταση της υγείας του άνδρα παραμένει άγνωστη, αφού μεταφέρθηκε για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι αξιωματικοί της υπηρεσίας στην ανακοίνωσή τους προειδοποίησαν τους ανθρώπους να μην κάνουν ποτέ πεζοπορία μόνοι τους και να έχουν μαζί τους φωτεινά ρούχα και βασικές προμήθειες.

«Αυτός ο πεζοπόρος ήταν φαινομενικά τυχερός που ξαναβρήκε σήμα όταν το έκανε, και που είχε ακόμα τις αισθήσεις του και τα μέσα για να καλέσει το 911 (αριθμός των ΗΠΑ για έκτακτες ανάγκες)», ανέφεραν.

Πηγή: BBC